Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Scritte Per Mina (Paolo Limiti)


Μπουοντζόρνο καρίνι και καρίνε μου.

Να ξεκινήσω λέγοντας, πως όσοι αρνούνται και καταδικάζουν το παρακράτος, έξω από τις προσωπικές (και σεβαστές) τους πολιτικές πεποιθήσεις, πρέπει σήμερα το απόγευμα (στις 6,30) να είναι στα Προπύλαια. Για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον Τούρκο Πολιτικό Πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά (Bulut Yayla), ο οποίος απήχθη μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στις 30 Μάη, και οδηγήθηκε στις φυλακές της Ισταμπούλ. Όσοι από σας δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, ας ανατρέξουν στις μηχανές αναζήτησης και θα βρουν όλα όσα πρέπει να μάθουν.

Στα δικά μας τώρα, το νταλικόφωνο σήμερα πλημμυρίζει Ιταλία.
Αφορμή τούτο δω το διπλό cd, που μου 'στειλε ο σιτσιλιάνος φίλος μου ο Edoardo από το Palermo.
Ας τα πιάσουμε λίγο από την αρχή.

Η MinaAnna Maria Quaini ή Mina Anna Mazzini) είναι η πιο αγαπημένη ιταλίδα τραγουδίστρια, σε μεγάλη απόσταση από την δεύτερη. Την ξέρουμε καλά κι'εδώ, αφού έχει συνεργαστεί με μεγάλους εγχώριους δικούς μας. Δεν θα πω περισσότερα, αφού η νταλίκα έχει στα σκαριά μεγάλο αφιέρωμα στην "αλεπού με την θεϊκή φωνή".
Αυτό που, όμως, οι περισσότεροι δεν ξέρουν, είναι πως πίσω απ'αυτήν τη μαγική φωνή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος συνθέτης, ο Paolo Limiti. Πράγματι, παρότι έχει γράψει τραγούδια για τους περισσότερους (και μεγαλύτερους) ιταλούς καλλιτέχνες, ο Limiti είχε (και έχει) ως απόλυτη μούσα του την Mina. Και η αγάπη είναι αμοιβαία, μιας και πάρα πολλές από τις επιτυχίες της είναι δικές του.
Ο ίδιος λέει : "...η Mina μου άρεσε πολύ. Κάθε φορά που έγραφα ένα τραγούδι, το φανταζόμουν τραγουδισμένο από 'κείνη. Είναι κάτι σαν ψυχολογικό κλειδί, μια μεγάλη νοητή βοήθεια. Μια φωνή που σε εμπνέει, όπως σε εμπνέουν τα όνειρα, οι ήχοι και τα συναισθήματα..."

Πριν 6 μέρες, στις 4 Ιούνη φέτος, κυκλοφόρησε το Scritte Per Mina - Firmato Paolo Limiti (Γραμμένα για την Mina - Υπογραφή Paolo Limiti). Ο τίτλος, νομίζω, τα λέει όλα.
Σ'ένα διπλό cd, περιέχεται όλη (σχεδόν) η μαγεία της σύνθεσης του Limiti και της φωνής της Mina.
26 διαμάντια της ιταλικής μουσικής (χωρισμένα σε 2 μέρη), η μουσικά ερωτική τους σχέση.
Ένα πανέμορφο μουσικό εικονολόγιο.

Που όμως, δυστυχώς, δεν θα προκάμω να σας το χαρίσω ολόκληρο.
Κι'αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος.
Θα σας παίξω όμως ένα μεγάλο μέρος του, με αυστηρά προσωπικές (πάντα) επιλογές τραγουδιών.
Όποιος ενδιαφέρεται για ολάκερο το cd, ή το αγοράζει (όταν σκάσει μύτη στα εδώ δικοπωλεία) ή ακολουθεί τη γνωστή διαδικασία.

Questa Canzone
La Voce Del Silencio
Lui, Lui, Lui
Dominga
Cuore, Amore, Cuore
Il Mio Nemico E Ieri
Non Ho Parlato Mai
L'Huomo Della Sabbia
Ballata d' Autunno
L'Ultimo Gesto Di Un Clown
Eccomi
Adagio
Viva Lei
Che Nome Avra'
Una Mezza Dozzina Di Rose
Dai Dai Domani