Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Sun Hits The Sky

Καλημέρα μπουμπουκάκια μου.
Αναγκαστική αναστολή στο νταλικόφωνο, τις προηγούμενες μέρες, ένεκα τα γεγονότα στην ΕΡΤ.
Είπαμε, the truth is out there κι'όχι στους υπολογιστές.

Για σήμερις σας έχω ένα αφιερωματάκι που θα 'πρεπε να βγει στον αέρα στις 11 Ιούνη. Για έναν και μόνο λόγο : ότι στις 11 Ιούνη του 2010 (πριν τρία χρονάκια δηλαδής) τούτοι δω οι λεβέντες έδωσαν την τελευταία τους συναυλία (στο La Cigalle στο Παρίσι) πριν διαλυθούν.

Μιλάμε για τους Supergrass, την εγγλέζικια αυτή alternative μπάντα, που άντεξε μέσα στη μαλακία του britpop (που σάρωνε τα πάντα εκείνη την εποχή) και συνέχισε να είναι ποιοτικιά.
 Ξεκίνησαν σαν Theodore Supergrass, στα 1993, ενώ πριν, από τα 1990, τα τρία ιδρυτικά μέλη (Gaz Coombes στην κιθάρα και τα φωνητικά, Mick Quinn στο μπάσο και Danny Goffey στα ντραμς) είχαν ένα γκρουπάκι, τους The Jennifers. O Rob Coombes (αδελφός του Gaz, πλήκτρα) ήρθε στην μπάντα αρκετά αργότερα, στα 2002.
Η μπάντα φκιάχτηκε στην Οξφόρδη, κι'αφού για τέσσερα χρονάκια (1994-1998) βούλιαξε στην απύθμενη μετριότητα της britpop, καθιερώθηκε με τον δικό της ήχο, ένα ατόφιο alternative rock, απ'αυτό που ακούμε και ξανακούμε.
Στα 1995 κυκλοφορούν το πρώτο studio album τους (I Should Coco), ενώ, στα 1999, με το τρίτο τους (Supergrass) αρχίζουν ν΄αποκτούν φανατικούς φίλους.
Ήδη όμως, από τα 1998, τα μέλη της μπάντας γλυκοκοίταζαν και προς τις solo καριέρες. Πράγματι, υπήρξαν προσωπικές δουλειές που, όμως, δημιουργούσαν άσχημο κλίμα.
Στα 2008, κυκλοφορούν το έκτο (και τελευταίο) studio album τους (Diamond Hoo Ha), εν μέσω ήδη σοβαρών διαφωνιών. Γι'αυτό και είναι το χειρότερό τους (λέω εγώ).
Παρόλα αυτά, κι'ενώ ήδη δούλευαν πάνω σ'ένα έβδομο studio album (που θα είχε τίτλο Release the Drones), τον Απρίλη του 2010 ανακοίνωσαν την διάλυσή τους, έπειτα από 4  συναυλίες τους, με τελευταία αυτήν που σας είπα πιο πάνω.

Κρίμα κι'άδικο. Γιατί πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή μπάντα.
Και για όσους δεν την ξέρουν, το νταλικόφωνο παίζει σήμερα τα καλυτερότερά τους. Προσωπικές επιλογές με χρονολογική σειρά. Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη.

Caught By the Fuzz
Mansize Rooster
Lose It
Lenny
Alright
Going Out
Richard III
Sun Hits The Sky
Late In The Day
Pumping On Your Stereo
Mary
Grace
Seen The Light
Kiss Of Life
Low C