Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Salty Dog (Bluegrass 2)

Καλημέρα γυπαετοί μου.
Δεύτερο μέρος του αφιερώματος της νταλίκας στο bluegrass και πάμε να δούμε ακόμα μερικά πραγματάκια γι'αυτή την υπέροχη μουσικούλα.

Αντίθετα με την country μουσική, η bluegrass χρησιμοποιεί αποκλειστικά ακουστικά έγχορδα όργανα. Παρέμεινε δηλαδής πιστή στις ρίζες της, όπως αυτές πήγαν στα Απαλάχια από τα βρετανικά νησιά.
Τα βασικά όργανα της bluegrass είναι το βιολί, το banjo, το γιουκαλίλι (ukelele) και το κοντραμπάσο. Σ'αυτά προστίθεται συνήθως μια resonator κιθάρα (ακουστική κιθάρα της οποίας ο ήχος ζωγραφίζεται από μεταλλικούς κώνους, εκτός από το ξύλινο σκάφος) και σπανιότερα η φυσαρμόνικα. Μερικές φορές συναντάμε και μαντολίνο. Το banjo της bluegrass είναι αυστηρά πεντάχορδο. Γιατί, τρέχα γύρευε.
Στην μοντέρνα bluegrass, αυτή δηλαδής που δεν θα μας απασχολήσει καθόλου, μερικοί πρόσθεσαν και τύμπανα, ηλεκτρικές κιθάρες και πιάνο. Είναι αυτό που ονομάζουν mainstream bluegrass και είναι ένα σκέτο μλιαξ.

Ένα άλλο που χαρακτηρίζει την bluegrass είναι τα φωνητικά. Κι'εδώ έχουμε διαφορετικότητα, μιας και στην φωνητική της αρμονία συναντάμε από ένα μέχρι τέσσερα μέρη, με το ένα να τραγουδιέται δυνατότερα από τα άλλα. Αυτό το τελευταίο, ξεκινάει με φωνή βαρύτονου στη βάση και ολοκληρώνει με φωνή τενόρου στην κορυφή. Το όλο της φωνητικής διαδικασίας ονομάζεται stack, κι'αν δεν σας ενδιαφέρει, καλά κάνετε.

Κι'επειδή σας κούρασα ήδη, να σας πω μόνο, ότι υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη bluegrass : εκτός από την παραδοσιακή (την καλυτερότερη), υπάρχουν η gospel, η progressive, η "νέα", η neo-traditional.

Πάμε όμως στην ακρόαση.


Will The Circle Be Unbroken
Make The World Go Away
Behind Closed Doors
Turkey In The Straw
Wayfaring Stranger
Going Up To Cripple Creek
Salty Dog
Coal Miner's Daughter
Your Cheatin' Heart
Cotton Eyed Joe
Nine Pound Hammer
Back Up And Push