Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Le métèque (R.I.P. Georges Moustaki)


Μουντή καλημέρα φιλαράκια.
Είχα προγραμματίσει για σήμερα έναν άλλον πρόσφατα σχωρεμένο, ένα που σας είχα υποσχεθεί.
Ο γιαραμπής όμως, βλέπετε, αποφασίζει αλλιώς.
Κι'αποφασίζει ανελέητα ο μπαγάσας. Αναρίθμητοι είναι όσοι έχει πάρει τους τελευταίους 10 μήνες.

Χτες πήρε έναν ακόμα "δικό" μας. Τα εισαγωγικά γιατί είναι ίσως από τους λιγότερο δικούς μας, μιας και ο Georges Moustaki μπορεί να δήλωνε έλληνας, μπορεί να μας προέτρεπε να "γαμήσουμε" τρόϊκες και Ε.Ε., μπορεί να έκανε κάποιες συμπαθητικές συνεργασίες με ελληνίδες (κυρίως) τραγουδίστριες, αλλά ήταν πολίτης όλου του κόσμου. Ένας métèque. Και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία.

Γεννήθηκε Yussef Mustacchi στην Κέρκυρα, στα 1934, από γονείς ελληνο-εβραίους, οι οποίοι, σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή του, μετακόμισαν στην Αλεξάνδρεια. Εκεί μυήθηκε στις διάφορες υπέροχες κουλτούρες, εκεί έμαθε να είναι πολίτης του κόσμου. Εκεί έμαθε και τα γαλλικά, αφού οι γονείς του, λάτρεις του γαλλικού πολιτισμού, τον έγραψαν στο περίφημο γαλλικό σχολείο της Αλεξάνδρειας, μαζί με τις αδελφές του.
Η οικογένειά του ήταν παράδειγμα πολυ-πολιτισμικής οικογένειας. Στο σπίτι μιλούσαν μόνο ιταλικά, στο δρόμο μόνο αραβικά και στο σχολείο γαλλικά. Εκτός απ'αυτές, ο Moustaki μιλούσε πολύ καλά και Ισπανικά, Πορτογαλικά και Αγγλικά. Λιγότερο απ'όλα μιλούσε Ελληνικά.

Στα 1951 μετακόμισε στο Παρίσι και γνωρίστηκε με τον Georges Brassens, ο οποίος του άλλαξε τη ζωή. Βαθειά επηρεασμένος από τον μεγαλύτερο γάλλο ποιητή-μουσικό των faubourgs, αλλάζει το όνομά του σε Georges και το επώνυμο στο γαλλικότερον Moustaki.
Παντρεύτηκε στα 20 του και η οικογένειά του ζει σε Γαλλία, Ισραήλ, Βενεζουέλα και Βραζιλία. Το 'παμε : πολίτης του κόσμου.
Έχει γράψει μουσική για πολύ μεγάλους τραγουδιστές. Μια μουσική καθαρή chanson, με υπέροχους στίχους.
Προσωπικά, θεωρώ το Sarah, σε ποίηση Charles Beaudelaire, ένα από τα 5 ομορφότερα γαλλικά τραγούδια όλων των εποχών.
Προσωπικά έμαθα να τον λατρεύω από παιδάκι, μιας και τα τραγούδια του ήταν στην ημερήσια διάταξη στο σπίτι μου.

Καλό σου ταξίδι

Le Facteur
Chanson Pour Elle
Sarah
Ma Solitude
Et Pourtant Dans Le Monde
Dance
Le Voyage
Les Eaux De Mars
Bahia
Il y Avait Un Jardin
Chanson Cri
Le métèque