Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο Καλογιάννης Τραγουδά Μουστακί



Επιστρέφοντας στα "ελληνικά του σαββατοκύριακου", σήμερα η νταλίκα σας γεμίζει αναμνήσεις, με αφορμή τον χαμό του Georges Moustaki.
Αλλά όμορφες αναμνήσεις, μιας κι'αυτόν τον μέτοικο πρέπει να τον θυμόμαστε θετικά. Όπως θα 'θελε κι'όπως του αξίζει.

Σας έγραφα χθες, πως ο Moustaki συνεργάστηκε κυρίως με ελληνίδες τραγουδίστριες. Και έτσι είναι, μιλώντας για άμεσες συνεργασίες.
Τούτη δω η δουλειά, που σήμερα σας χαρίζω από το αυθεντικό βινύλιο, εκτός από υπέροχα ξεχωριστή, είναι και προϊόν όχι συνεργασίας, αλλά μιας πραγματικής φιλίας.
Πάμε να τα δούμε απ'την αρχή.

Είμαστε αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Ο Αντώνης Καλογιάννης, μετά την "επαναστατική" του περίοδο (από τους στενότερους συνεργάτες του Μίκη, αλλά και με συνεργασίες με τον Δήμο Μούτση), έχει αποφασίσει να κάνει μια στροφή στην καριέρα του, τραγουδώντας τραγούδια ασυνήθιστα γι'αυτόν.
Σ'ένα από τα πολλά του ταξίδια στο εξωτερικό, και σε μία μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι, γνωρίζεται με τον Moustaki αλλά και τον ποιητή μας Δημήτρη Χριστοδούλου. Ο τελευταίος, επιστήθιος φίλος του Moustaki, είχε ήδη διασκευάσει (στιχουργικά) δύο από τα πιο γνωστά κομμάτια του : τον Μέτοικο (που πρωτοτραγούδησε ο Ακατανόμαστος στα 1971) και την Μεσόγειο (που ερμήνευσε ουράνια η σχωρεμένη η Μοσχολιού στα 1973). Εδώ, βέβαια, να πούμε πως και ο ίδιος ο Καλογιάννης είχε (ήδη από τα 1973) τραγουδήσει την Μοναξιά σε δισκάκι 45 στροφών.
Η γνωριμία του όμως με τους δύο αυτούς κυρίους μετουσιώθηκε, 4 χρόνια μετά σε τούτον δω τον πανέμορφο δίσκο.

Ο Καλογιάννης Τραγουδά Μουστακί κυκλοφόρησε σε μια εποχή (1979) όπου οι διασκευές ήταν πολύ της μοδός. Αλλά δεν είναι δίσκος της μοδός μιας και, εκτός από τους υπέροχους στίχους του Χριστοδούλου, η ενορχήστρωση (του μεγάλου Φίλιππου Παπαθεοδώρου) παραπέμπει σε σπουδαία μουσική ποιότητα.
Η ηχογράφηση έγινε στα studios της Polysound, ενώ ηχολήπτης ήταν ο Γιάννης ο Σμυρναίος.
Προσωπικά τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους των '70s.

Αυτά και καλό Σ/Κ λατρείες

Στην Καρδιά Σε Ζητώ
Μοναξιά
Χορός
Οι Αγάπες Περνούν
Το Ταξίδι
Ο Μέτοικος
Μεσόγειος
Γι' Αυτούς Που Ζήσαν Μόνοι
Είναι Αργά
Η Λευτεριά Μου
Που Τραβάν Οι Δρόμοι
Η Θάλασσα Μου 'Πε