Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Carmina Burana (Ray Manzarek)


Καλημεροβδομάδα λουλουδάκια μου.
Σας το υποσχέθηκα τις προάλλες, σας το χαρίζω σήμερις. Γιατί, αν αφήσω να περάσουν μέρες, θα το ξεχάσω στα σίγουρα. Και θα 'ναι κρίμα κι'άδικο.

Γιατί τε΄τοιοι δίσκοι δεν έχουν βγει πολλοί. Για την ακρίβεια, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Μιλάμε για την Carmina Burana, αυτό το επικό έργο του Carl Orff, έτσι όπως την σκέφτηκε, διασκεύασε και μας χάρισε ο πρόσφατα αδικοχαμένος Ray Manzarek.
Όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία αυτού του έργου, ας δει αυτή την ανάρτηση της νταλίκας.

Ο Manzarek, σ'αυτόν τον απίθανο (στην κυριολεξία) δίσκο, δεν είναι μόνος. Πράγματι, συνεργάστηκε μ'έναν από τους μεγαλύτερους "μινιμαλιστές" συνθέτες, τον Philip Glass, αλλά και μ'έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς παραγωγούς, τον Kurt Munkacsi.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ανεπανάληπτο πάντρεμα της μεσαιωνικής μουσικής με το psychedelic, όπου το αυθεντικό έργο αποδίδεται πιστότατα μέσα από ηλεκτρικά όργανα, με την ευφυέστατη προσθήκη του ντραμς του πολύ μεγάλου Larry Anderson.
Πρόκειται για μία πολύ "βαρειά" παραγωγή. Πολύ δύσκολη. Η χωρωδία αποτελείται από 10 τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση του Michael Riesman.
Κυκλοφόρησε σ'ένα καταπληκτικό βινύλιο (διπλό, με εξαιρετικό book, με όλους τους στίχους στα λατινικά και τα αγγλικά) τον Απρίλη του 1983.
Το μαγικό εξώφυλλο (αλλά και άλλες υπέροχες ζωγραφιές μέσα στο book) είναι του ξακουστού Hieronymus Bosch που, αν δεν τον ξέρετε, δείτε το Tetragrammaton των Deep Purple και θα με θυμηθείτε.
O Fortuna
Fortune Plango
Veris Leta Facies
Omnia Sol Temperat
Ecce Gratum
Tanz
Dulcissime
Were Diu Werlt
Estuans Interius
Olim Lacus
In Taberna
Amor Volat
Stetit Puella
Veni Veni Venias
Blanziflor et Helena
O Fortuna