Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Death Proof


Καλημέρα λουλουδάκια μου.

Αυτό εδώ πρέπει να είναι το μόνο φιλμ του Quentin Tarantino που μας έχει μείνει ν'ασχοληθούμε, αφού όλα τα υποδέλοιπα τα έχουμε ξεψαχνίσει.
Πρόκειται για ένα κλασσικό exploitation film, ταινία δηλαδής χαμηλού κόστους και "ηθικής", σαν αυτά που γυρίζονται και παίζονται (ακόμα) στα περίφημα παρακμιακά σινεμά της 42nd Street του Νιου Γιορκ ή στα εναπομείναντα drive in του αμέρικα.
Πρόκειται, κυρίως, για κλασσικό και υπέροχο Tarantino.

Όποιος δεν έχει δει το Death Proof χάνει για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί είναι Tarantino. Δεύτερον γιατί δεν είδε τον Kurt Russell σε ρόλο σαδιστή stuntman να κυνηγάει και να σκοτώνει γυναίκες με το dead proof (αυτό που δεν σκοτώνεται) αμάξι του. Τρίτον γιατί δεν είδε το πιο σέξυ και αισθησιακό lap dance που έχει μπει ποτέ σε ταινία και που το χορεύει η Vanessa Ferlito πάνω σ'ένα τραγούδι που μόνο για lap dance δεν είναι (Down In Mexico - The Coasters).
Και για άλλους πολλούς. Που βαριέμαι να τους γράφω.

Πρωτοβγήκε στις αίθουσες στις 6 Απρίλη του 2007 σαν πρώτο μέρος της παράστασης Grindhouse, όπου grindhouse τα σινεμά που παίζουν αυτού του είδους τις ταινίες που σας είπα προηγουμένως. Το δεύτερο μέρος του Grindhouse είναι το Planet Terror (άλλη ταινιάρα) του Robert Rodriguez.
Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι οι Rosario Dawson, Jordan Ladd, Sydney Tamilia Poitier και Zoe Bell.
Για τον ρόλο του stuntman - Mike, ο Tarantino, πριν καταλήξει στον Russell, είχε βολιδοσκοπήσει πρώτα τους John Travolta, Mickey Rourke, Sylvester Stallone και Bruce Willis, οι οποίοι όμως ήταν δεσμευμένοι αλλού.

Για το soundtrack, όπως και για κάθε soundtrack του Tarantino, δεν έχουμε να πούμε πολλά. Ο άνθρωπος ξέρει από μουσική. Τελεία. Όλα του τα soundtrack είναι συλλεκτικά για όσους ξέρουν από μουσική. Εδώ, σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπά του, η επιλογή έγινε μέσα από άγνωστα (ως εντελώς άγνωστα) τραγούδια. Καλό είναι να το ακούσετε. Είναι μουσική εγκυκλοπαίδεια.
Κυρίως όμως να δείτε την ταινία.
Θα με θυμηθείτε.


Jack Nitzsche - The Last Race
Smith - Baby It's You
Ennio Morricone - Paranoia Prima
T-Rex - Jeepster
Pacific Gas and Electric - Staggolee
Joe Tex - The Love You Save
Eddie Floyd - Good Love Bad Love
The Coasters - Down In Mexico
Dave Dee - Hold Tight!
Pino Donaggio - Sally and Jack
Willy DeVille - It's So Easy
Eddie Beram - Riot In Thunder Alley
April March - Chick Habit