Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Our Darkness



Καλημερούδια μας.
Τα 'χουμε γράψει και ξαναγράψει, παραγγελιές το νταλικόφωνο δεν κάνει πολλές. Ή μάλλον κάνει, με δύο προϋποθέσεις : ή να του αρέσει η παραγγελιά, ή να του αρέσει ο παραγγέλων. Ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, να του αρέσουν και τα δύο.
Εδώ είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις αφού.

Όποιος παρακολουθεί νταλικόφωνο συχνά, ξέρει πως η Anne Clark είναι από τις λατρεμένες.
Έλειπε όμως ένα μεγάλο αφιέρωμα.
Αν και τα 'χουμε ξαναγράψει, ας θυμηθούμε λίγο απ'αυτήν.

Είναι κατ'αρχήν ποιήτρια και μετά όλα τ'άλλα.
Γεννήθηκε στα 1960 στο Λονδίνο, από ιρλανδή μάνα και σκωτσέζο πατέρα. Στα 16 της παράτησε το σχολείο και ξεκίνησε να κάνει ότι δουλειά μπορείτε να φανταστείτε.
Αυτό όμως που σημάδεψε την ψυχοσύνθεσή της ήταν η δουλειά της σα νοσοκόμα σε ψυχιατρική κλινική. Κι'αυτό που της έδωσε την αφορμή να χωθεί στη δισκογραφία ήταν η δουλειά της σ'ένα τοπικό δισκάδικο-δισκογραφικό label (Bonaparte Records). Ήταν η εποχή που το punk ήταν στο απόγειό του. Και ήταν αυτό που απομούρλανε την ποιήτρια.
Μόνο που, κατά έναν περίεργο-κλαρκικό τρόπο, η μουσική που έγραψε (κυρίως για να ντύσει τους dark υπέροχους στίχους της) δεν ήταν punk. Ήταν ένα μίγμα new wave-electronic, αυτό που έχει ονομαστεί και dark wave. Οι ταμπέλες όμως λίγη σημασία έχουν. Το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ουράνιο.
Στα 1982 κυκλοφορεί το πρώτο studio album της (The Sitting Room), το οποίο περιέχει μόνο δικά της και το οποίο έτυχε χλιαρής υποδοχής. Στα τρία επόμενα όμως, και σε συνεργασία με τον κιμπορντίστα David Harrow, καθιερώνεται σαν την ποιήτρια της γενιάς της.
Συνολικά κυκλοφόρησε 15 studio albums, με τελευταίο το πάρα πολύ καλό The Smallest Acts Of Kindness (2008), το οποίο φυσικά και έχει παίξει η νταλίκα. Ψάξτε το και θα το βρείτε.

Αυτά τα λίγα και πάμε ν'ακούσουμε μια ωρίτσα Anne Clark.
Οι επιλογές (μην τα ξαναλέμε) είναι αυστηρά προσωπικές.

All We Have To Be Thankful For
Shades
Pandora's Box
True Love Tales
Nothing At All
Self Destruct
Our Darkness
The Power Game
Sleeper In Metropolis
The Last Emotion
Swimming
The Sitting Room
Short Story Party Mix
Feel
Poem For A Nuclear Romance
Lover's Audition