Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Broken English (the sequel)

Καλημέρα κοκόνοι και κοκόνες μου.

Σήμερα, στη σειρά μας "ένας φίλος ήρθε απόψε απ'τα παλιά" θέλω να σας χαρίσω ένα φρεσκότατο album. Έναν ολοκαίνουργιο δίσκο, που κυκλοφόρησε πριν ακριβώς 34 χρόνια και, συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 1979.

Πριν αρχίσετε ν'αναρωτιέστε τι πίνω (και, κυρίως, γιατί δεν σας δίνω), ας σας τα σπάσω σε δίευρα.
Το Broken English είναι μακράν το καλύτερο studio album της Marianne Faithfull (alias η γκόμενα του Mick Jagger) κι'ένα από τα σημαντικότερα rock-new wave albums όλων των εποχών.
Η ίδια, στην αυτοβιογραφία της, το περιγράφει σαν το "αριστούργημά" της. Και δεν έχει άδικο, μιας και περιέχει μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της.
Πρόκειται επίσης και για τον πιο "πολιτικοποιημένο" της δίσκο, μιας και τα περισσότερα τραγούδια έχουν έντονα πολιτικό χρώμα : το Broken English αναφέρεται στην ομάδα Baader-Meinhof, το Guilt στον αμαρτωλό καθολικισμό, το Ballad Of Lucy Jordan στην απαξίωση των γυναικών-νοικοκυρών και πάει λέγοντας. Για να μην πούμε για το Working Class Hero.
Να πούμε, τέλος, ότι μέσα σ'αυτόν τον δίσκο υπάρχει και το δώρο του γκόμενου, το απόλυτο Sister Morphine των Θεών.

Πάμε τώρα στο παράδοξοΝΝ του προλόγου.
Στις 28 Γενάρη του 2013 κυκλοφόρησε το Broken English Deluxe Edition. Πρόκειται για τον παλιό δίσκο αλλά remastered από τον Jared Hawkes. Αλλά όχι μόνο. Υπάρχει κι'ένα 12λεπτο φιλμάκι, σκηνοθετημένο από τον Derek Jarman, αλλά και μερικά ρεμίξ (σύγχρονα) πάνω στα παλιά κομμάτια.
Σήμερις δεν θα σας παίξω όλο τον δίσκο.
Άλλωστε τον παλιό λίγο-πολύ όλοι τον ξέρουν.
Διάλεξα τα καλύτερα remastered διαμάντια, έτσι για να πάρουμε μια μυρουδιά.
Όποιος τον θέλει όλον, ξέρει την διαδικασία.

Witche's Song
Brain Dream
Guilt
The Ballad Of Lucy Jordan
What's The Hurry
Working Class Hero  
Why'd Ya Do It
Sister Morphine
Broken English (7'' remix)