Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μικρό Αγόρι


Καλημέρα νετρίνες και νετρίνοι μου.

Ήταν οι πρόδρομοι της ελληνικής electronica; Όχι.
Πριν απ'αυτούς υπήρχαν αξιολογότατα σχήματα που πειραματίστηκαν με τους συνθετικούς ήχους και, μάλιστα καλύτερα από δαύτους. Άλλωστε τούτοι δω δεν έπαιζαν αμιγώς electronica. Από ambient το ξεκίνησαν, στο acid techno το συνέχισαν και σ'ένα μπουλκουμέ synth-pop το τελείωσαν.

Επηρέσαν τα μετέπειτα σχήματα; Σαφώς.
Με μία ενστασούλα : περισσότερο επηρέασαν την ελληνική pop παρά την electronica. Η καινοτομία του Κωνσταντίνου Βήτα (Kbhta) να ψευτο-ραπάρει τα δικά του ποιήματα δημιούργησε σχολή, που ακολουθήθηκε από μπόλικους μετά.

Ήταν γκρουπάρα; Ναι, με όλη τη σημασία της λέξης.
Στόφα μουσικοί (το αποδεικνύουν μέχρι σήμερα με τις σόλο καριέρες τους), με μουσικές γνώσεις (πράγμα όχι και τόσο σύνηθες), με καλό στίχο και με άριστη σύνθεση. Εξαιρετικά καινοτόμοι και με εκπληκτική σκηνική παρουσία.

Οι Στερεο Νοβα (γιατί γι'αυτούς πρόκειται) γεννήθηκαν μέσα από τους Bobby Blast, το γκρουπάκι που είχαν φκιάσει οι τρεις τους (Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Πι) κάπου στα 1986.
Παρά τα όσα γράφονται από ένα κάρο άσχετους "βιογράφους", αποφάσισαν ν'αλλάξουν το όνομά τους σε Στερεο Νοβα, κάπου στις αρχές του 1990, όταν και πρόσθεσαν τους στίχους του Kbhta στη μουσική τους και ξεκίνησαν να δουλεύουν τον πρώτο τους δίσκο.
Αυτός (Στερεο Νοβα) κυκλοφόρησε στα 1992 και, από την πρώτη στιγμή, ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής "συνθετικής" σκηνής.
Μέχρι τα 1996, οπότε και αποχώρησε από το σχήμα ο Αντώνης Πι, πρόφτασαν και κυκλοφόρησαν άλλους 4 studio δίσκους και 5 EPs.
Στα 1997, αμέσως μετά την κυκλοφορία του 6 studio album τους (Βιταμίνα τεκ), αρχίζουν και πυκνώνουν τα γκρίζα σύννεφα. Τελικά, στα τέλη του 1997, η μπάντα διαλύεται και τα μέλη της συνεχίζουν (μέχρι και σήμερα, το 'παμε) σόλο καριέρες. Φυσικά όχι με την ίδια επιτυχία. Αλλά έτσι είναι η ζωή.

Για το σημερινό αφιέρωμά της, η νταλίκα διαλέγει αυστηρά προσωπικά. Άρα, πολλά από τα γνωστά τους τραγούδια δεν συμπεριλαμβάνονται. Ζητώ συγγνώμη, αλλά έτσι γίνεται εδώ μέσα. Δεν υπάρχει δημοκρατία. Ζούμε σε συνθήκες χούντας.
Το σίγουρο είναι, πως κάποια στιγμή θα επανέλθω. Έχω κι'άλλα να σας πω.

Τέλσον
Μάθημα
Το Μπλε Δωμάτιο
Με Θέλεις Χωρίς Εσένα
Pop Cockroach
Ταξίδι Στη Γη
Καρτουν
Μοτοκούζι
Ο Αόρατος Άνθρωπος
Τα Άδεια Χέρια
Να Με Θυμάσαι
Το Παζλ Στον Αέρα
Μικρό Αγόρι