Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Sunless Sea


Πολλές καλημέρες ηλιαχτίδες μου.
Έχετε παρατηρήσει πως οι αναρτήσεις έχουν ψιλο-λιγοστέψει τον τελευταίο καιρό. Πολλά πράγματα ταυτόχρονα λατρείες. Συν δουλειές, συν ταξίδια = λίγος χρόνος. Σας αγαπώ όμως.

Κι'επειδής σας αγαπώ, και με την ευκαιρία των Βουλγάρων της προηγούμενης απάντησης, σήμερα σκέφτηκα να σας χαρίσω κάτι που θυμήθηκα (όποτε μου συμβαίνει να θυμάμαι).
Εδώ και πάαααρα πολύ καιρό στον γιουτούμπη κυκλοφορούν διάφορες versions του ουράνιου Pritouritze Planitata. Όχι τόσο στην αυθεντική, που ακούσαμε εδώ τις προάλλες, όσο στην ηλεκτρονική και, για την ακρίβεια, τις ηλεκτρονικές, μιας και δεν είναι μόνο μία.
Και ναι μεν δεν είναι μόνο μία, αλλά είναι όλες από τον ίδιο. Που δεν είναι ίδιος, αλλά είναι ένα δύο καναδοί, οι Mythos που, παρότι ξεκίνησαν στα 1996, κανείς (σχεδόν) δεν θα τους ήξερε αν δεν κυκλοφορούσε, στα 1999, αυτό που σήμερα θ'ακούσουμε.
Κι'αν τους Enigma, του Michel του Cretu της καρδιάς μας τους ξέρουμε, αυτό το D-Emotion Project πολλοί το έχουμε ακούσει, αλλά λίγοι ξέρουμε τι είναι.

Κατ'αρχήν, όπως λέει και τ'όνομά του, πρόκειται για ένα μουσικό project ambient-new age-electronica μουσικής, που εμπνεύστηκε ο Cretu και που συγκεντρώνει μπάντες και σολίστες από τα 4 μέρη της γης : Mythos από Καναδά, Enigma (φυσικά) από Γαλλία, Celestial από Χονγκ Κονγκ, Delerium από Γεωργία, και τον Slavik Kemmler από Ρωσία.
Είπαμε πως η ιδέα ήταν του Cretu, ο οποίος έκανε και την παραγωγή. Δεν είπαμε πως οι ηχογραφήσεις και τα τελικά remixes έγιναν στα τέλη του 1998, πως οι μπάντες δεν βρέθηκαν ποτέ μαζί στο ίδιο studio και πως πρωτοκυκλοφόρησε στην Ρωσία, από ρώσικο label (Halahup), σε κασέτα (ναι, ναι, σε κασέτα) και μάλιστα ανεπίσημα (χωρίς δηλαδή promotion ή κυκλοφορία σε charts κλπ) και πως πολύ αργότερα, κι'ενώ τα περισσότερα τραγούδια είχαν ήδη λιώσει στα decks πολλών clubs σ'όλο τον κόσμο, έγινε και μια κυκλοφορία σε cd.
Ξέχασα να σας πω τον πολύπλοκο τίτλο του : Enigma and D-Emotion Project.
Για όσους αγαπούν το είδος (και η νταλίκα αγαπάει πολύ)

Cang Ding (Celestial)
Planitata (Mythos)
Flatlands (Delerium)
June (Mythos)
Brazil (Mythos)
Close To Heaven (Slavik Kemmler)
Sunless Sea (Mythos)
November (Mythos)
Return To Innosence (Enigma)
Indian Spirits Reprise (Slavik Kemmler)
Angels Weep (Mythos)
Evolution (Mythos)
Paradox (Mythos)
Beyond The Invisible (Enigma)