Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Rock and Roll Circus


Καλημέρα συντηρητικοί ριζοσπάστες μου.
Μετά από ένα τριήμερο αγρανάπαυσης, το νταλικόφωνο επιστρέφει δημήτριο μ'έναν ακόμα αγαπημένο (αν και σχετικά άγνωστο) live δίσκο των Θεών.
Ο οποίος δεν θα έβγαινε ποτές, αφού δεν ήταν να γίνει δίσκος, αλλά ταινία. Μια ταινία που δεν προβλήθηκε παρά αρκετές δεκαετίες μετά τα επεισοδιακά της γυρίσματα.
Ο τίτλος είναι Rock and Roll Circus και πάμε τώρα να μάθουμε τα ντεσού.

Επρόκειτο για μια ταινία των Stones, η οποία γυρίστηκε στις 11 Δεκέμβρη του 1968 και το concept ήταν μία παράσταση τσίρκου. Γι'αυτό και τα γυρίσματα έγιναν σ'ένα λονδρέζικο studio, μεταμορφωμένο, για τις ανάγκες, σε τσίρκο.
Την ταινία την σκέφτηκε ο Mick Jagger, σαν επιπλέον promotion για το album Beggars Banquet, που επρόκειτο να κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή.
Σ'αυτή την παράσταση, εκτός των Θεών, συμμετείχαν οι Who, o Taj Mahal, οι Jethro Tull, η Marianne Faithfull και οι John Lennon / Yoko Ono, σαν μέλη μιας "σούπερ-μπάντας", τους Dirty Mac (μαζί με τους Eric Clapton, Mitch Mitchell και Keith Richards). Όλος ο καλός ο κόσμος δηλαδής.
Στην αρχή ήταν να βγει στον αέρα του BBC. Αλλά δεν βγήκε ποτέ. Γιατί δεν βγήκε, δεν το μάθαμε ποτέ. Κάποιοι λένε, πως επειδή οι Stones ανέβηκαν στη σκηνή ξημερώματα και λιώμα, αποφάσισαν να μην την αφήσουν να βγει για να μην τους δουν οι fans σ'αυτή την κατάσταση. Μάλλον μπούρδες λέω εγώ. Περισσότερο πιστευτή είναι η δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία οι Who, που βρισκόταν σε περιοδεία εκείνη την εποχή, πίεσαν να μην βγει για να μην τους κάνει over-production.
Όπως και να 'χει, η ταινία κυκλοφόρησε τελικά σε βιντεοκασέτα στα 1996 (σχεδόν τριάντα χρόνια μετά δηλαδής) και σε dvd στα 2004.

Μερικά κομμάτια της ταινίας (χωρίς βέβαια πουθενά ν'αναφέρεται) μπορούμε να δούμε στην ταινία των Who "The Kids Are Alright" (1979), ενώ, πολλά τμήματά της παρολίγο να χαθούν, αν, στα 1989, δεν τα εύρισκαν μέσα σ'ένα μεγάλο κουτί σ'ένα κελάρι. Τόση σημασία έδιναν στην Decca, έπειτα από την αποχώρηση των Stones...

Η κυκλοφορία του δίσκου (στις 14 Οκτώβρη 1996) δεν είχε να κάνει με πρωτοβουλία των Stones. Πράγματι, όπως μάλλον σας έχω ξαναπεί, ο πρώην μανατζέρ τους Allen Klein, μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες, κατόρθωσε ν'αποκτήσει στην ιδιοκτησία του όλο το υλικό της μπάντας, από την εποχή που αυτή είχε συμβόλαιο με την Decca/London.
Αυτός λοιπόν, που λέτε, τον κυκλοφόρησε.
Και τον ευχαριστούμε πολύ.

ΥΓ. Στην παρακάτω tracklist παραλείπω τις παρουσιάσεις των συγκεοτημάτων, επειδή βαριέμαι να τα γράφω όλα. Την κατανόησή σας. Ευχαριστώ.

Julius Fucik - Entry Of The Gladiators
Jethro Tull - Song For Jeffrey
The Who - A Quick One, While He's Away
Taj Mahal - Ain't That a Lot Of Love
Marianne Faithfull - Something Better
The Dirty Mac - Yer blues
The Dirty Mac - Whole Lotta Yoko
The Rolling Stones - Parachute Woman
The Rolling Stones - No Expectations
The Rolling Stones - You Can't Always Get What You Want
The Rolling Stones - Sympathy For the Devil
The Rolling Stones - Salt Of The Earth