Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

I've Been Loving You in Olympia (Paris) 1967

Καλημέρα αγάπες.
Επιστροφή στη μουζίκ, μετά από δύο μερούλες πολιτικής ομφαλοσκόπησης (ξέρω, σας χρωστάω και μερικές σκέψεις πάνω στο παραμυθάκι)

Το Olympia είναι ένα από τα πιο γνωστά θέατρα του κόσμου. Είναι στο Παρίσι και δεν είναι μόνο θέατρο, αλλά, εδώ και πολλά χρόνια, μία από τις πιο δύσκολες μουσικές σκηνές του κόσμου.
Κι'όταν λέμε δύσκολες, εννοούμε πως λίγοι πατάνε τα σανίδια του. Στις μέρες μας, βέβαια, πολλοί περισσότεροι από πριν, αλλά παραμένει ένα από τα 4-5 hot-spot του "πολιτισμένου" κόσμου (της μουσικής).
Ο Otis Redding είναι ένας από τους 2-3 κορυφαίους soulmen του κόσμου. Αυτό, όσοι παρακολουθείτε νταλίκα, το ξέρετε. Ξέρετε επίσης πως πήγε αδικοχαμένος, σ'ένα αεροπορικό δυστύχημα τον Δεκέμβρη του 1967 σε ηλικία 26 μόλις χρόνων.
Πολλοί ξέρετε τα τραγούδια του. Είτε απ'αυτόν είτε από τις χιλιάδες διασκευών πολλών και μεγάλων της soul και της RnB.
Αυτό που πρέπει να μάθετε, όσοι δεν το ξέρετε, είναι πως ο Redding ήταν ένα κτήνος της σκηνής. Ένας τεράστιος live performer. Όσο πρόλαβε.

Σήμερα θα σας χαρίσω ένα πολύ (πάρα πολύ) σπάνιο bootleg του. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα.
Πρόκειται για μία από τις τελευταίες του live εμφανίσεις του, 9 μήνες πριν τον θάνατό του. Στις 26 Μάρτη του 1967 στο Olympia που σας έλεγα προηγουμένως.
Και ποιά είναι η ιδιαιτερότητα; Αυτή η συναυλία υπάρχει και σε επίσημο δίσκο, το Live In Europe, που κυκλοφόρησε τον Μάη του 1967 και που είναι το μόνο live album του εν ζωή.
Όποιος όμως έχει ακούσει αυτό τον δίσκο, θα δει πως είναι "επεξεργασμένος". Έχουν αφαιρεθεί δηλαδή μερικά αποσπάσματα. Επίσης, τα τραγούδια δεν είναι με τη σειρά που τα ερμήνευσε. Με άλλα λόγια, ένα κλασσικά παραποιημένο live album.
Ενώ το bootleg που σας χαρίζω σήμερα θα σας πάει κατευθείαν στο Olympia. Με τον μέτριο ήχο του (excellent mono πάντως) και με τα απότομα κοψίματα που έχει (σχεδόν πάντα) ένα bootleg. Και με διαμάντια που δεν υπάρχουν στον επίσημο live δίσκο.

Στη φωτογραφία βλέπετε την μεγαλύτερη στιγμή της συναυλίας. Είναι το I've Been Loving You Too Long (to stop now), η στιγμή που ο Redding παρουσιάζει την ορχήστρα και, ένας-ένας γονατίζει μπροστά στο κοινό.
ΥΓ. Δεν είναι όλη η συναυλία δυστυχώς.
Με τις υγείες μας


Intro
Shake
Don't You Mess
I've Been Loving You Too Long (to stop now)
Respect
 My Girl
Lover's Prayer
Can't Turn You Loose
Satisfaction (i can't get no)