Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Γράμματα στον Μακρυγιάννη και άλλα Λαϊκά

Καλημέρα και καλή Κυριακή.
Κυριακή με ελληνικά για άλλη μια φορά. Το ξέρω, κάνω παρασπονδίες, αλλά μ'αγαπάτε όσο σας αγαπώ.
Κι'επειδής σας αγαπώ, δείτε (μάλλον ακούστε) τι καλούδι σας έχω για σήμερις.
Είναι παραγγελιά από ένα λατρεμένο μου πρόσωπο. Αλλά είναι και λατρεμένος δίσκος.

Ελάτε να μάθουμε την ιστορία του.
Τα Γράμματα Στον Μακρυγιάννη και άλλα Λαϊκά είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου (που πολύ αγαπώ), μετα τους Κύκλο Σεφέρη (1976) και Εικόνες (1978).
Εκεί στις αρχές 1978, ο συνθέτης λάτρεψε το "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες" του μεγάλου Μάνου Ελευθερίου και του ζήτησε, σε ευθεία γραμμή με την αναφορά του στον Μακρυγιάννη, να του γράψει κι'άλλους στίχους πάνω στην ίδια θεματολογία.
Ο Ελευθερίου συμφώνησε, μόνο που, έπειτα από λιγο, αδυνατώντας να συνεχίσει, πρότεινε στον Ανδριόπουλο έναν νέο (τότε) στιχουργό για να συνεχίσει τη συγγραφή. Τον πολυ-αγαπημένο μου Μιχάλη Μπουρμπούλη, έναν από τους καλύτερους της γενιάς μας.

Τα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν σε μια συναυλία του συνθέτη, τον Αύγουστο του 1978 στον Λυκαβηττό, με ερμηνευτές τον (άλλο λατρεμένο) Αντώνη Καλογιάννη και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Εκεί τα άκουσε και ο μεγάλος Αλέκος Πατσιφάς (της Lyra), καραγουστάρησε και ζήτησε αμέσως δίσκο. Ήθελε όμως άλλους ερμηνευτές, πιο "ονόματα", για να στηρίξουν τον δίσκο.
Ο συνθέτης, παρότι επέμενε στους δύο αυτούς, έψαξε λίγο καιρό, για να καταφέρει, στο τέλος, να πείσει τον Πατσιφά να τα ερμηνεύσουν αυτοί. Και πολύ ορθά έπραξε λέω εγώ.

Και γεννήθηκε ένας υπέροχος δίσκος. Που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1979 και, σχεδόν αμέσως, γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε.
Τι άλλο να σας πω; Ηχογραφήθηκε στα studios της Columbia, με παραγωγό τον Γιώργο Μακράκη, ενώ το εξώφυλλο είναι ένα λαϊκό παραδοσιακό κέντημα από τη Μακεδονία.

Εξαιρετικά αφιερωμένο.

Θα Σε Ξανάβρω Στους Μπαξέδες
Χτυπώ Την Πόρτα Σου
Στην Ιθάκη
Είχε Θάλασσες Στα Μάτια
Όσοι Γυρίσουν Τσακισμένοι
Μπορείς Αν Θέλεις
Τι Τραγούδι Να Σου Γράψω
Τα Λαϊκά Τραγούδια Μου
Δειλινά Στη Σπάρτη
Σε Κάποιο Μαγαζί
 Αυτές Οι Ξένες Αγκαλιές
Μου 'πες Φεύγεις Μετανάστης