Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ode To The Big Sea


 Όταν, στα 1999, ο Jason Swinscoe αποφάσισε να φκιάσει μία μπάντα, σίγουρα είχε άλλα πράγματα στην γκλάβα του. Και το λέω τουτονί, μιας και ο άνθρωπας ήταν κάτι σαν Djay, κάτι σαν ελεκτρονικάς, κάτι σαν new age. Και, πάντως, στα σίγουρα όχι jazzman.
Μόλις όμως έφυγαν οι μέλισσες (βλέπε τη διάλυση της πρώτης του μπάντας, τους Crabladder), ο μάγκας είχε ήδη μυηθεί στην κινηματογραφική jazz μουσική, την οποία ναι μεν δεν κατείχε, αλλά πολύ τη γούσταρε.
Κι'αφού ψάχτηκε δεξιά τε κι'αριστερά, βρήκε άτομα που ψαχνόταν σαν κι'αυτόν και εγένετο The Cinematic Orchestra, ένα από τα καλύτερα outfit σχήματα που γνώρισε ποτέ η Αγγλία.
Το σχήμα αποτέλεσαν αρχικά, εκτός του Swinscoe στα samples, οι Patrick Carpenter (alias DJ Food) στα decks, Phil France στο κοντραμπάσο, Alex James στο πιάνο, Jamie Coleman στην τρομπέτα, Luke Flowers στα ντραμς, Clean Sadness στα synthesizers, Tom Chant στο σαξόφωνο, Stuart McCallum στην κιθάρα και Nick Ramm στο πιάνο.
Από το πρώτο κι'όλας studio album τους (Motion - 1999) η μαγεία ήταν απόλυτη. Τόσο απόλυτη, που τα φεστιβάλς ανά την Ευρώπη έκαναν ουρές για να τους προσκαλέσουν.
Έκτοτε, εκτός από τα 4 studio albums και τα 6 split albums, έχουν κυκλοφορήσει και 2 live albums, έχουν παίξει αμέτρητες συναυλίες, έχουν γράψει μουσική για μία υπέροχη βωβή ρούσικη ταινία του 1929 (Man With A Movie Camera του Dziga Vertov), ενώ, το τελευταίο διάστημα δουλεύουν πάνω σε μουσικές για avant garde ταινίες μικρού μήκους.

Η μουσική τους θα μπορούσε ν'αποτελέσει γνωστικό αντικείμενο διδακτορικού στη μουσική. Είτε live είτε σε studio, χρησιμοποιούν μια ζωντανή jazz ορχήστρα παράλληλα με Dj's decks, που παρέχει τα samples και τον ηλεκτρονικό ήχο. Σε ότι αφορά τις studio ηχογραφήσεις τους, ο Swinscoe, πάνω στον jazz/downtempo ήχο της ορχήστρας μιξάρει samples από live εμφανίσεις τους, ενώ, το όλο δένεται με electronica samples του DJ Food.
Για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς εστί Cinematic Orchestra, πρέπει να τους δει ή (έστω) να τους ακούσει live.

Όπως θα καταλάβατε, η νταλίκα λατρεύει.
Και σήμερα σας χαρίζει μερικές από τις καλύτερες στιγμές τους. Συντομότατα θα παίξουμε κι'ένα υπέροχο (και εξαιρετικά δυσεύρετο) live τους απ'τα 2008.
Η φωτογραφία απάνου-απάνου είναι μια καταπληκτική αφίσα του ZozigyereK για τη μελοποίηση της βωβής ταινίας που σας έλεγα παραπάνω.
Από κάτου πάρτε και τις φάτσες τους.
Κυρίως όμως αφιερώστε λίγο χρόνο να τους ακούσετε.
Και καλημέρα σας.
 

All That You Give
Horizon
Man With The Movie Camera
Blue Birds
Ode To The Big Sea
The Fear Theme
Moving Cities
The Magician
Real Life (evolution II)