Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Blister In The Sun


Καλημέρα και καλή βδομάδα αγαπούλες.

Κι'ενώ το καλοκαίρι συνεχίζεται, σήμερα είπα να ξεκινήσω τη βδομάδα μ'ένα αφιερωματάκι σε μία από τις πιο περίεργες μουσικά μπάντες που ξέρω. Και ξέρω μπόλικες.

Είναι αμερικάνοι από το Μιλγουόκι και λέγονταν Violent Femmes. Τώρα, γιατί λέγονταν έτσι θα σας γελάσω. Ποτέ δεν μάθαμε. Πάντως ούτε βίαιοι ήσαντε, ούτε γυναίκες.
Δύο το ξεκίνησαν, στα 1980, ο μπασίστας Brian Richie και ο περκουσιονίστας Victor DeLorenzo. Μετά από λίγο καιρό, ήρθε στη συντροφιά και ο κιθαρίστας-τραγουδιστής Gordon Gano, κι'αυτή είναι η ιστορική σύνθεση της μπάντας (με την προσθήκη, πολύ αργότερα, του Guy Hoffman στα ντραμς).
Στην αρχή έπαιζαν σε καφέ και στους δρόμους. Και, στα 1981, οι Pretenders ήταν να παίξουν στο Μιλγουόκι. Συγκεκριμένα στο Oriental Theatre. Εκεί που λέτε, το μεσημέρι της συναυλίας, πήγαν και οι λεβέντες μας και άρχισαν να παίζουν έξω από τον χώρο. Και πέρασε (και τους άκουσε) ο James-Honeyman Scott, γαμάουα κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Pretenders. Κι'επειδής πολύ του άρεσαν, το σφύριξε στην Chrissie Hynde της καρδιάς μας, κι'αυτή τους προσκάλεσε (έτσι στη ψύχρα) να παίξουν μαζί στη συναυλία.
Κι'αυτό τους άνοιξε την όρεξη.
Κι'άρχισαν να δουλεύουν ένα demo, με παραγωγό έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο-συνθέτη, τον Mark Van Hecke. Και το demo αυτό κατέληξε σε μία μικρή δισκογραφική της καλιφόρνιας (Slash Records), η οποία μετέπειτα έγινε μεγάλη και τρανή.
Και στα 1983 κυκλοφορεί το πρώτο studio album τους (Violent Femmes), που έμελλε να είναι και το καλύτερο αλλά και το πιο μοσχοπουλημένο τους. Βέβαια, για ν'αρχίσουν να γίνονται γνωστοί, πέρασαν κανά οχτάρι μήνες.
Από τότε, μας χάρισαν άλλα 7 studio albums.
Στα 1987 διέλυσαν για ένα χρόνο, εξαιτίας ασυμφωνίας μεταξύ των Richie και Gano. Στα 1988 ξαναμαζώχτηκαν και συνέχισαν να βγάζουν δίσκους μέχρι και το 2000, οπότε και αποφάσισαν να παραμείνουν σαν μπάντα, αλλά μονάχα για ζωντανές εμφανίσεις.
Ο καθένας, όμως, από την μεριά του έκανε και σόλο καριέρα.
Στα 2007 άρχισαν οι χοντροί τσακωμοί, όταν ο Gano παραχώρησε τα διαφημιστικά δικαιώματα ενός από τα κλασσικότερά τους κομμάτια (και ομορφότερα), το Blister In The Sun στα χαμπουργκεράδικα Wendys. Ο Richie του έκανε μήνυση και άρχισε να τον σκυλοβρίζει απ'όποιο μικρόφωνο εύρισκε εύκαιρο.
Έτσι, φυσιολογικά, η μπάντα διέλυσε οριστικά στα 2009.

Μουσικά, οι Violent Femmes είναι καθαρά alternative rock μπάντα. Αυτά τα περί post punk που ακούγονται είναι για τα μπάζα. Εκτός όμως από alternative, οι μάγκες δημιούργησαν και τη σχολή του folk punk, μιας περίεργης μουσικής που ανακατώνει χαρωπά τα gospel, τα blues και την punk και που άνθισε κυρίως (μετά απ'αυτούς) στην αγγλία και την γαλλία. Θυμηθείτε τους Mano Negra για παράδειγμα (με λιγότερα gospel και περισσότερη -πράγμα λογικό- latin).

Σας τα 'πα όλα.
Τώρα μουσική.

Kiss Off
Nightmares
Jesus Walking On The Water
Color Me Once
Children Of The Revolution
Black Girls
Blister In The Sun
I Danced
Gimme The Car
American Music
Add It Up
I Held Her In My Arms