Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Woman In Love

Καλημέρα όλη μέρα.
Καιρό τώρα ήθελα ένα αφιερωματάκι σ'αυτή την Κυρία, αλλά όλο το άφηνα και το άφηνα. Άντε βρες γιατί.
Και χθες, ήρθε ο Κωστής ο Φωτεινάκης, ο δυτικός μου φίλος και σύντροφος να μου υπενθυμίσει την αμέλεια. Ασυγχώρητος λοιπόν, η ανάρτηση αφιερώνεται σ'αυτόν.

Τι να πρωτοπούμε για την Barbra Streisand;
2 Όσκαρ, 8 Grammy, 5 Emmy και καμία τριανταριά άλλα μεγάλα βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Special Tony Award του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ταινίας κλπ κλπ.
Μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες στην σύγχρονη μουσική ιστορία, με πάνω από 210 εκατομμύρια πουλημένους δίσκους παγκόσμια, η μόνη γυναίκα με τόσα #1 στα Top 10 που δεν είναι rock'n'roll, και μία από τους μόνους τρεις (Sinatra και Shirley Jones οι άλλοι δύο) που είχαν ταυτόχρονα ένα Όσκαρ και ένα #1 στο Billboard Hot 100.
Η αδιαμφισβήτητη πρώτη της λίστας των πιο εμπορικών γυναικών της RIAA (Recording Industry Association of America) και τόσες άλλες πρωτιές, που θα ήθελα δυο μέρες ν'αναφέρω.

Γεννήθηκε στο Brooklyn στα 1942 και, από μικρούλα, ξεκίνησε να τραγουδάει στα nightclubs. Παράλληλα, κι'επειδή λάτρευε την ηθοποιία, πήρε μέρος και σε πολλές off-Broadway παραστάσεις, ενώ έφτιαξε και δικό της έργο, το οποίο και πρωτόπαιξε στο Lion (φημισμένο gay bar του Manhattan) στα 1960.
Εκείνη όμως την εποχή είναι που καθιερώνεται και σαν τραγουδίστρια. Οι πρώτοι της δίσκοι, που τους ηχογράφησε στην Columbia Records (όπως όλους σχεδόν τους δίσκους της), θεωρούνται κλασσικοί, ορισμένοι δε διδάσκονται σαν σημεία αναφοράς στα θεατρικά και cabaret standards.
Στα 1968, με το Funny Girl, καταξιώνεται και σαν ηθοποιός, κερδίζοντας το πρώτο της Όσκαρ.

Η μεγάλη καριέρα της σε αριθμούς είναι 51 δίσκοι, 20 ταινίες, πάνω από 10 συμμετοχές σε τηλεοπτικά και πάει λέγοντας.
Για τη φωνή της, τι να πει κανείς; Μια διαχρονική μαγεία, είτε μας αρέσει το στυλ των τραγουδιών της είτε όχι. Προσωπικά, αν και δεν είμαι φαν, υποκλίνομαι.

Το όνομά της, από Barbara σε Barbra το άλλαξε στα 18 της (1960), επειδή, όπως λέει η ίδια "...ήθελα να είμαι μοναδική, αλλά το να αλλάξω το όνομά μου εντελώς μου φαινόταν τότε λάθος..."

Κι'ένα τελευταίο : είναι από τις αμερικανίδες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις. Το ίδρυμά της (The Streisand Foundation - 1986) έχει συγκεντρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για δράσεις ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, για το περιβάλλον, την μόρφωση απόρων παιδιών και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αυτά τα λίγα.
Ακολουθεί μουσική σε (όπως πάντα) αυστηρά προσωπική επιλογή.


Somewhere
Evergreen (A Star Is Born)
Memory
Guilty (with Barry Gibb)
As If We Never Said Goodbye
Tell Him (with Celine Dion)
In The Wee Small Hours Of The Morning
You Don't Bring Me Flowers (with Neil Diamond)
The Way We Were
Woman In Love
I've Dreamed Of You
Smile
People
Don't Rain On My Parade
No More Tears (Enough Is Enough) (with Donna Summer)