Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Una Rosa Per Te

Καλημέρα και καλή πρώτη βδομάδα του μήνα.
Γεμάτη βδομάδα αυτή που έρχεται κι'ας την προϋπαντήσουμε μ'έναν πολυ-αγαπημένο της νταλίκας, έναν συνομήλικο (σχεδόν), έναν υπέροχο τροβαδούρο-τραγουδοποιό, όπως κοιτάμε το ιόνιο πέλαγος αριστερά.

Τέταρτο από πέντε παιδιά (δύο τσούπρες και τρεις γιοι), ο Luca Carboni γεννήθηκε στα 1962 στην Bologna, από πατέρα υπάλληλο σε μαγαζί παιχνιδιών και μαμά οικοκυρά.
Από τα 6 του αρχίζει να κοπανάει το πιάνο και να μιμείται τους μεγάλους της εποχής, όπως ο Lucio Battisti ή ο Francesco De Gregori.
Στα 14 του, μαζί με κάτι κολλητάρια-συμμαθητές φκιάνει τους I Teobaldi di Rock, μια μπάντα στην οποία είναι ο συνθέτης και κιθαρίστας. Μ'αυτή την μπάντα θα φτάσει μέχρι τα 1980, θα κάνει άπειρες συναυλίες και θα ηχογραφήσει κι'ένα 45άρι (L.N. με b-side το Odore d'Inverno - 1980), το οποίο θα κυκλοφορήσει μόνο σε τοπικό επίπεδο από μία μικρή δισκογραφική και που σήμερα θεωρείται συλλεκτικό.
Μετά τη διάλυση της μπάντας ο Carboni κάνει μια γνωριμία που θ'αλλάξει τη ζωή του. Και είναι μόλις 20 χρονώ. Πράγματι, συναντιέται και γίνεται φίλος με τον Gaetano Curreri, σπουδαίο ιταλό τροβαδούρο και μέλος της μπάντας Studio. Χάρη σ'αυτόν, ηχογραφεί το πρώτο studio album του (...Intanto Dustin Hoffman Non Sbaglia un film - 1984), με τη βοήθεια, εκτός του Curreri, και του Lucio Dalla. Η επιτυχία του είναι σχετική (50.000 κόπιες), αλλά ο Carboni ξέρει τι κάνει. Αμέσως ξεκινάει τουρνέ και, τον επόμενο χρόνο, γεμάτος από live εμπειρίες, κυκλοφορεί το δεύτερο studio album (Forever - 1985), το οποίο πουλάει 70.000 κόπιες και συνοδεύεται από δεύτερη τουρνέ στο καπάκι. Ο κόσμος αρχίζει κι'ενδιαφέρεται γι'αυτόν τον τροβαδούρο ολοένα και περισσότερο.
Δύο χρόνια μετά έρχεται η απόλυτη καταξίωση. Το τρίτο studio album του (Luca Carboni - 1987), ένας πανέμορφος δίσκοςι, εκτοξεύεται στις 700.000 κόπιες και στις πρώτες θέσεις των charts για 6 ολόκληρους μήνες.

Τα πράγματα έχουν πάρει πια το δρόμο τους. Θα γίνουν δε ακόμα καλύτερα όταν, στα 1992 κυκλοφορεί ένα ακόμα καταπληκτικό studio album (Carboni - 1992), μακράν το καλύτερό του (κατά την ταπεινή μου άποψη) κι'ένας από τους σημαντικότερους ιταλικούς δίσκους της σύγχρονης εποχής.
Με τον δίσκο αυτό, ο Carboni καταξιώνεται στο πάνθεον της ιταλικής έντεχνης μουσικής, οι πωλήσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και στα charts στρογγυλοκάθεται για έναν ολόκληρο χρόνο.
Παράλληλα, δεν σταματά καθόλου τις τουρνέ.
Πρόκειτα, άλλωστε, για μουσικό που λατρεύει τα live, την επαφή με το κοινό.
Ανάμεσα σ'όλα αυτά, προφταίνει και να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής του (Marina Vanni - 1989) και να κάνει μαζί της έναν γιο, τον Samuele, 13 χρονώ σήμερα.

Μέχρι τα σήμερα που μιλάμε, έχει στο ενεργητικό του 10 studio albums και ένα live, ενώ έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους από τους μεγάλους ιταλούς συνάδελφούς του.Έχει επίσης πραγματοποιήσει 20 τουρνέ, σε Ιταλία και εξωτερικό, ενώ, τρέχει ακόμα η τελευταία (Senza Titolo Tour - 2011/2012).

Όπως καταλάβατε, η νταλίκα αγαπάει πολύ Luca Carboni. Και σας προσκαλεί να τον γνωρίσετε (όσοι δεν) σ'ένα σχετικά μεγαλούτσικο αφιέρωμα, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από όλες τις δισκογραφικές του δουλειές (ή σχεδόν όλες).

Persone Silenciose
Le Nostre Parole
La Mia Citta'
C'e
Una Rosa Per Te
Ci Sei Perche
Farfallina
Le Storie d'Amore
Mare, Mare, Mare
Batte Il Cuore
La Mia Ragazza
Questa Sera
Canzoni Alla Radio