Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

The Breeze Whispered Your Name

Κυρίες, δεσποινίδες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά, καλημέρα σας πέρα για πέρα σας.
Η σημερινή ανάρτηση είναι πολύ μακρουλή και με πολλή μουσική. Το λόγο θα τον μάθετε, όσοι από σας διαβάζουν τα κείμενα και δεν πάνε κατευθείαν στα downloads.
Παρεπιπτόντως, μιας και είπα downloads, θέλω να σας επαναλάβω κάτι που έχω πει κι'άλλες φορές : όσοι από σας γουστάρουν κάποια από τις αναρτήσεις, καλό θα είναι να κατεβάζουν σχετικά σύντομα τα τραγούδια, γιατί, μετά από κάποιο διάστημα (2-3 μήνες) διαγράφω σταδιακά ορισμένα. Ένεκα η κουφάλα η χωρητικότητα και με το μπαρδόν.

Τις προάλλες, με αφορμή το σονγκάκι Bang Bang (My Baby Shot Me Down), σας μίλησα λίγο για την Isobel Campbell και για ένα αφιέρωμα που ήθελα να της κάνω. Σκέφτηκα λοιπόν, πως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και πως τούτη δω η τσούπρα πρέπει να γίνει λίγο καλύτερα γνωστή απ'όσους. βέβαια, δεν την γνωρίζουν.
Κανονικά, αυτό θα έπρεπε να γίνει σε δύο αναρτήσεις (για να μην πω τρεις), κι'αυτό γιατί, παρότι ακόμα σχετικά νέα, η Campbell διάγει ήδη (παναγιά μαζί της) την τρίτη μουσική περίοδό της. Επειδής όμως ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος, αποφάσισα να το παίξω Heads and Shoulders και να τα συμπυκνώσω όλα σε ένα.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Γεννήθηκε στην Γλασκώβη στα 1976 κι'από πολύ μικρή ξεκίνησε σπουδές μουσικής. Στην αρχή, και μέχρι τα 15 της, ασχολήθηκε αποκλειστικά με την κλασσική μουσική και, συγκεκριμένα, έγινε μια πάρα πολύ καλή τσελίστρια. Ζούσε όμως και την εποχή της και τα μουσικά της ακούσματα ήταν κυρίως alternative και indie και, πιο συγκεκριμένα, τα dark ακούσματα, που πλησιάζουν περισσότερο (μουσικά) στις σπουδές της.
Όπως θα θυμάστε από προηγούμενη ανάρτηση, στα 1996, γίνεται ιδρυτικό μέλος της μπάντας Belle and Sebastian, μιας εξαιρετικά καλής σκωτζέζικης indie μπάντας, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Χωρίς όμως την Belle (παρατσούκλι που πήρε από την συμμετοχή της), η οποία αποχώρησε στα 2002. Στους Belle and Sebastian η Campbell έπαιζε τσέλο και keyboards και έκανε και μερικά back vocals, αλλά δεν συμμετείχε στις συνθέσεις, εκτός από το Legal Man (2000). Άρα, δεν είναι αυτή η πρώτη μουσική της περίοδος. Άρα δεν θ'ασχοληθούμε. Άσε που με την μπάντα έχουμε ήδη ασχοληθεί.

Παράλληλα με τους Belle and Sebastian, ήδη από τα 1999, η τσούπρα μας είχε ήδη φκιάσει τη δικιά της μπάντα, τους Gentle Waves, στους οποίους ήταν η αρχηγός, συνθέτης, τσελίστρια και ότι άλλο θέτε. Δείγμα του ότι η μικρή δεσποινίς ήθελε να ηγείται και όχι να είναι απλό μέλος. Κι'αυτή είναι η πρώτη περίοδός της.
Πράγματι, από τα 1999 (και τον δίσκο The Green Fields Of Foreverland) μέχρι τα 2002, ηχογραφεί δύο δίσκους μαζί τους (ο δεύτερος είναι ο εξαίσιος Swansong For You - 2000) και έναν αφιέρωμα στην Billie Holiday, παρέα με τον jazzman Bill Wells στα 2002.

Με το πρώτο της solo studio album (Amorino -2003) αρχίζει η δεύτερη μουσική περίοδός της. Μια περίοδος που διαπλέκεται με την τρίτη, αφού παράλληλα με τη συνεργασία της με τον Mark Lanegan (τον αμερικάνο grunge μουσικό, πρώην μέλος των Screaming Trees και των καραγαμάουα Queens Of The Stone Age), που είναι και η τρίτης περίοδος, συνεχίζει να παίζει και σόλο, ηχογραφώντας μάλιστα κι'έναν ακόμα καταπληκτικό δίσκο (Milkwhite Sheets - 2006).

Με τον Lanegan, μέχρι στιγμής, εκτός από 1 ΕΡ, έχουν ηχογραφήσει 3 studio albums, τα Ballad Of The Broken Seas (2006), Sunday At Devil Dirt (2008) και Hawk (2010), ενώ ετοιμάζουν ένα φρέσκο που θα κυκλοφορήσει (μάλλον) αρχές του 2013.

Το νταλικόφωνο λατρεύει στην κυριολεξία Isobel Campbell. Κι'επειδής θέλει να σας την γνωρίσει ενδομύχως τε κι'ενδελεχώς, αποφάσισε να σας χαρίσει τη δουλειά της ξεχωριστά. Δηλαδή, ξεχωριστά κάθε μια απ'τις τρεις περιόδους της : μία με τους Gentle Waves, μία solo και μία με τον Mark Lanegan. Και οι τρεις είναι υπέροχες. Εσείς διαλέξτε όποια σας αρέσει ή και (το συνιστώ) όλες.

With Mark Lanegan

Deus Ibi Est
Black Mountain
Ballad Of The Broken Seas
It's Hard To Kill A Bad Thing
We Die And see Beauty Reign
Hawk
Cool Water
No Place To Fall
Something To Believe
The Flame That Burns
Sally Don't You Cry 





Solo

The Breeze Whispered Your Name
O Love Is Teasing
Amorino
Are You Going To Leave Me
Milkwhite Sheets
Poor Butterfly
Loving Hannah





With Gentle Waves

Enchanted Place
Even Song
Tree Lullaby
Emanuelle Skating On Thin Ice
Partner In Crime
There Was Magic, Then
Falling From Grace
Solace For Pain