Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

La Ranchera (numero uno)


Καλημέρα μουτσάτσος και μουτσάτσες μου.

Χθες, με αφορμή την σχωρεμένη Chavela Vargas, κάναμε αναφορά στην Ranchera. Και είπαμε πως η Vargas ήταν η πρωθιέρειά της. Και σωστά το είπαμε, και το επαναλαμβάνουμε.
Όμως δίπλα της υπήρξαν (και συνεχίζουν να υπάρχουν) μπόλικοι και μπόλικες. Κι'επειδής η νταλίκα αγαπάει ranchera, κι'επειδής υπάρχουν αρκετοί που δεν την γνωρίζουν, είπα σήμερα (και αύριο) να κάνουμε ένα αφιερωματάκι, έτσι για να βγάλουμε γούστα, τρώγωντας τα μπουρίτο μας και μη πίνοντας τις τεκίλες μας. Γιατί η τεκίλα δεν μας αρέσει.

Λέγαμε και χθες πως η ranchera είναι ένα είδος παραδοσιακής μεξικάνικης μουσικής, που ξεκίνησε μαζί με τη Μεξικάνικη Επανάσταση, στις αρχές του 20ού αιώνα (εξ ού και η φωτογραφία). Το όνομά της παραπέμπει στα ranchos, τα μεξικάνικα ράντσα του αγροτικού νότιου Μεξικού, γιατί από κει ξεκίνησε.
Στην αρχή της, η ranchera τραγουδιώνταν από μία φωνή συνοδεία μίας μόνης κιθάρας. Γρήγορα όμως ενσωματώθηκε με το mariachi, την κλασσική (δηλαδή) παραδοσιακή μουσική του Μεξικού, και άρχισε να παίζεται από μπάντες του Jalisco (μεξικάνικη επαρχία) πριν εξαπλωθεί παντού, ακόμα και στο βόρειο Μεξικό αλλά και στις νότιες ΗΠΑ, με την ονομασία nortena (βόρεια).
Όπως και να 'χει, η ranchera αποτέλεσε την αντίδραση-απάντηση των μεξικάνων χωρικών απέναντι στα "αριστοκρατικά" παραδοσιακά τραγούδια, οι δε στίχοι της μιλούσαν για πατριωτισμό, αγάπη και φύση.

Οι ρυθμοί της είναι 2, 3 και 4/4, παραπλήσιοι δηλαδή του bolero, της polka και του waltz, ανάλογα με τη μπάντα. Πάντα ανάλογα με τη μπάντα είναι και τα όργανα που χρησιμοποιούνται και που είναι η κιθάρα, το ακκορντεόν, η πεντάχορδη μεξικάνικη κιθάρα vihuela, τρομπέτα, βιολί και το εξάχορδο
guitarron (ακόμα ένα είδος κιθάρας που συναντάται -με παραλλαγές- σε όλες σχεδόν τις λατινοαμερικάνικες χώρες).
Και, φυσικά, όπως και σε όλα τα είδη μεξικάνικης μουσικής, συναντάμε κι'εδώ το περίφημο grito mexicano, εκείνες δηλαδή τις κραυγές των μουσικών (ή των ακροατών) ανάνεσα στα τραγούδια.
Τελειώνοντας, να σας πω ότι πολλοί μπερδεύουν την ranchera με το corrido, που ναι μεν έχει παραπλήσιο ρυθμό, αλλά που πρόκειται στην ουσία για μουσική που περιγράφει επικά κατορθώματα ηρώων και άλλα τέτοια επαναστατικά.

Αυτά τα ολίγα

Vicente Fernandez - El Ranchero
Beatriz Adriana - El Cofrecito
Mariachi Vargas de Tecalitlan - Este Vicio
Juan Valentin - Por Tu Culpa
Jose Alfredo Jimenez - Pasaste A La Historia
Javier Solis - Despreciado
Sparx y Lorenzo Antonio - El Asesino
Juan Gabriel - Ases y Tercia De Reyes
Estela Nupez - Por Mi Orgullo
Chelo - Tu y La Mentira
Sparx - Carta Perdida
Lucero - Tristes Recuerdos