Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ハウルの動く城 (Hauru no Ugoku Shiro)


Καλημέρα και καλή μας βδομάδα.

Πολλοί αγαπούν τα γιαπωνέζικα animations. Πολλοί όχι. Δεν σας κρύβω πως ανήκω στους δεύτερους, παρότι, έχοντας γιο στην ηλικία των 16, έφαγα στη μάπα ατελείωτες ώρες από δαύτα. Ίσως γι'αυτό. Ίσως πάλι γιατί τα περισσότερα τα βλέπουμε μεταγλωτισμένα, άρα με κείνες τις ηλίθιες φωνές που δεν ξέρω που πάνε και τις ξετρυπώνουν.
Ας είναι.

Ένα απ'αυτά που μ'άρεσαν στ'αλήθεια, είναι τούτη δω η ταινία, που δεν είχα σκοπό να την παρουσιάσω, αλλά που με έβαλε σε πειρασμό η θυγατέρα μου, η Νάνσυ. Γι'αυτό και της αφιερώνω την ανάρτηση.

Το Howl's Moving Castleハウルの動く城  στα γιαπωνέζικα, ή το κινούμενο κάστρο του Howl - αν έτσι βγήκε στα ελληνικά) είναι μια γιαπωνέζικη ταινία animation που βγήκε μέσα από ένα από τα μεγαλύτερα studios του είδους, το Ghibli Studio στην Koganei του Τόκυο.
Σκηνοθέτης είναι ένας εκ των ιδρυτών του studio, ο Hayao Miyazaki και βασίστηκε πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της αγγλίδας συγγραφέα παιδικών βιβλίων (που διαβάζονται όμως άνετα και από ενήλικες) Diana Wynne Jones (1934-2011).

Στο δρόμο για το σπίτι της αδελφής της, η Sophie, μια δεκαοχτάχρονη καπελλού, συναντά ένα περίεργο μάγο, τον Howl. Αυτόν όμως τον έχει καταραστεί η Μάγγισσα των Σκουπιδιών, η οποία επισκέπτεται το καπελλάδικο και καταριέται και την Sophie, μεταμορφώνοντάς της σε γριά 90 χρονών.
Και ξεκινάει μια περιπλάνηση της Sophie, ανάμεσα στα σκουπίδια, με σκοπό να λύσει τα μάγια. Ώσπου συναντά ένα ζωντανό σκιάχτρο που την οδηγεί στο κάστρο του Howl, όπου γνωρίζει τον Calcifer, τον δαίμονα της φωτιάς και πηγή της ενέργειας του κάστρου. Αυτός δέχεται να την βοηθήσει να λύσει τα μάγια, σε αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να λύσει τα δικά του, που τον κρατούν φυλακισμένο μέσα στο κάστρο.
Μετά έχουμε πόλεμο με τους γείτονες (τον πρίγκηπα του Στέμματος), δολοπλοκίες, μαγικά, ξόρκια και διάφορα άλλα τέτοια και, αφού φαγωθούν και κάποιες καρδιές, η Sophie φιλάει το ζωντανό σκιάχτρο, αυτό αποκαλύπτεται πως είναι ο γοητευτικός πρίγκηπας και ζήσανε αυτοί καλά κι'εμείς καλύτερα.

Ένα όμορφο παραμύθι με εξαιρετικά animations. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους που βλέπεται άνετα.
Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στις 5 Σεπτέμβρη του 2004. Παγκόσμια πρεμιέρα στις αίθουσες έγινε στην Ιαπωνία, στις 20 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες για γιαπωνέζικο animation, με πάνω από 23 δισεκατομμύρια γιεν εισπράξεις (περίπου 235 εκατομύρια δολάρια), ποσό υπερδεκαπλάσιο του αρχικού του budget.

Το εξαιρετικό soundtrack υπογράφει ένας πολύ μεγάλος του είδους : ο μαέστρος Joe Hisaishi (κατά κόσμον Mamoru Fujisawa), ένας από τους σπουδαιότερους γιαπωνέζους συνθέτες, που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 100 soundtracks, από τα οποία πολλά animations.
Το στυλ είναι ένα πανέμορφο new age - neoclassical, το δε soundtrack ακολουθεί κατά πόδας την ταινία, μετατρέποντάς της σ'ένα video clip 120 λεπτών.
Χαλαρωτική μουσική, ιδανική για βράδυ.
Αυτά.
Νανσούλα μου για σένα.

Opening - Mary Go Round Of Life
Cheerful Calvary
Sky Stroll
Heartbeat
Which Of The Wasteland
Wondering Sophie
Magic Door
Inerasable Curse
Spring Cleaning
To The Lake Of Stars
Peaceful Thoughts
In The Rain
Vanity And Friendship
A 90 Years Old Girl
Saliman's Magic Square
Secret Cave
Moving
Flower Garden
Run!
It's Love, Isn't It?
Family
Love Of War
Escape
Sophie's Castle
Ending - The Promise Of The World