Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τα Τζιτζίκια του Χειμώνα


Καλήν ημέραν άρχοντες κι'αρχόντισσες.

Έχω πει μυριάδες φορές πως η νταλίκα δεν πολυσυμπαθεί αυτό που κάποιοι επιμένουν να ονομάζουν "έντεχνο" ελληνικό τραγούδι (λες και τα υπόλοιπα δεν είναι τέχνη, αλλά μουσακάς).
Έχω επίσης χιλιοπεί, πως υπάρχουν μερικά "έντεχνα" που ξεχωρίζουν απ'τον σωρό της ψευτο-κουλτούρας σαν τη μύγα στο γάλα.
Ένα απ'αυτά είναι κι'αυτό.

Όπως ξέρετε, τζιτζίκια δεν υπάρχουν το χειμώνα. Πεθαίνουν όλα με τις πρώτες φθινοπωρινές ψυχρούλες, χωρίς να συνομιλούν μετανοιωμένα με τα εργατικά μυρμήγκια και άλλες τέτοιες αηδίες.
Άρα, ο τίτλος από μόνος του, σου δημιουργεί μια προδιάθεση άλφα.
Από την άλλη, το Τρίφωνο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κατασκεύασμα. Στα όρια της θολο-κουλτούρας πολλές φορές, φλερτάροντας με χαζά ακαταλαβίστικο κάποιες άλλες, αλλά τίμιο, μουσικά καταρτισμένο και με αρκετά καλές στιγμές.

Μέχρι πριν λίγο καιρό ήσαντε τρεις (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης και Δημήτρης Υφαντής), Πρόσφτα έγιναν τέσσερις, με την προσθήκη του Γιώργου Περαντάκου (στα 2011 και μετά τη μόνιμη εγκατάσταση του Κουρουπάκη στο Νιου Γιορκ).
Ξεκίνησαν στα 2002 με αφορμή την συνεύρεσή τους στη σκηνή του "Αερικού" και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, συνεργαζόμενοι με ηχηρά ονόματα, τόσο του τραγουδιού, όσο και της στιχουργικής, αφού μέντοράς τους θεωρείται ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ στίχους της τους έχει δώσει και η Λίνα Νικολακοπούλου.

Τα Τζιτζίκια του Χειμώνα είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, το καλύτερο μέχρι τώρα studio album τους. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2010, τρία χρόνια μετά τη μεγαλύτερη επιτυχία τους "Να μ'Αγαπάς".
Περιέχει νέα τραγούδια (σε στίχους Νικολακοπούλου), αλλά και παραδοσιακά (σε συμπαθέστατες διασκευές) από τη Θράκη και τη Σμύρνη μέχρι τη Ρουμανία. Περιέχει επίσης μία διασκευή του Dance Me To The End Of Love, του Leonard Cohen (που καλό θα ήταν να το είχαν αποφύγει) αλλά και μία πολύ όμορφη διασκευή στο αριστούργημα του Μίκη Θεοδωράκη "Νανούρισμα".

Ένας καλός δίσκος.
Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ελευθερία
Ως Το Τέλος Του Έρωτα
Η Αγάπη Ζει
Πάνω Απ'Όλα Εσύ
Φωτιά Στα Κόκκινα
Σαν Παράσταση
Ένα Θέλω Μόνο
Λες Κι'Ανάποδα Γυρίζει Ο Κόσμος
Θέλω Να Με Θες
Στείλε Μήνυμα
Γράμμα Του Χειμώνα
Το Μαργαρούδι
Νανούρισμα