Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Their Complete General Recordings


Καλημέρα μας.
Όπως θα καταλάβατε, από την Κυριακή και μετά απέχω παντελώς από "αξιολογήσεις αποτελεσμάτων", "αναλύσεις" και διάφορα άλλα τέτοια. Και θα συνεχίσω να το κάνω. Τουλάχιστον μέχρι να χωνέψω το αίσθημα αηδίας που με διακατέχει. Ή να μην το χωνέψω. Θα δείξει.
Όπως και να 'χει, το έχω ήδη ξαναπεί, αρνούμαι ν'ασχοληθώ με την ανεπαρκέστερη πολιτική σκηνή που γνώρισα στα όσα χρόνια ασχολούμαι. Τους παρακολουθώ από απόσταση.
Και επαναλαμβάνω : η ομορφία, η ποίηση, η ελπίδα είναι στο δρόμο.

Τις προάλλες είχαμε μια συζήτηση με τον Μητσάρα τον Φουρκέτα (alias Χρίστο Χαραλαμπόπουλο) πάνω σ'ένα τραγούδι και στην πιθανή διασκευή του από τον Woody Guthrie, τον μεγάλο αυτόν country-folk μουσικό. Ίσως τον μεγαλύτερο στην αμερικάνικη ιστορία. Παρέα με μερικούς άλλους.
Κι'επειδής είπα παρέα, ελάτε αντάμα να δούμε μια εξαίσια παρέα.

Οι Almanac Singers είναι μια θρυλική folk νεο-υορκέζικια μπάντα που σχηματίστηκε στα 1940 και παρέμεινε ενεργή μέχρι τα 1943. Ιδρυτές της οι Millard Lampell, Lee Hays, Pete Seeger και Woody Guthrie.
Η παρέα που σας έλεγα προηγουμένως.
Αναπόσπαστο μέλος του Popular Front, μιας ευρείας πολιτικής-ακτιβιστικής συμμαχίας (στην οποία συμμετείχε και το αμερικάνικο ΚΚ), η μπάντα συνεισέφερε στην εξάπλωση του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος σ'όλη την Αμερική, αλλά και στην διαφήμιση της συνδικαλιστικής φιλοσοφίας.
Τα τραγούδια τους, το καταλάβατε, ήταν αντιπολεμικά, αντιφασιστικά και φιλο-συνδικαλιστικά.
Η μουσική τους, καθαρή, ολοκάθαρη αμερικάνικια folk-country.

Η νταλίκα έχει σκοπό να κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στους Almanac Singers.
Πριν απ'αυτό όμως, και σε ευθεία συνέχεια με τον πρόλογό μου, σήμερα θέλω να σας χαρίσω έναν σπάνιο δίσκο τους.
Το Their Complete General Recordings δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη δισκογραφία τους. Θεωρείται compilation (συλλογή αν προτιμάτε) μιας και πρόκειται για τραγούδια τους που έμειναν στο συρτάρι για πάνω από 55 χρόνια. Πράγματι, η ηχογράφησή τους έγινε τον Ιούλη του 1941 με παραγωγό τον αξεπέραστο Alan Lomax, αλλά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Μέχρι τα 1996, οπότε και η MCA αποφάσισε να τα ξεθάψει και να τα κυκλοφορήσει σ'ένα διπλό βινύλιο (και cd) που το συνόδευε ένα εκπληκτικό book με απίστευτες ανέκδοτες φωτογραφίες και πληροφορίες για τη μπάντα.

Έχουμε πάρα πολλά να πούμε και για τη μπάντα αλλά και για το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε και κινήθηκε. Στο αφιέρωμα που έρχεται συντομότατα.
Προς το παρόν απολαύστε.

Blow Ye Winds, Heigh Ho
Away, Rio
Blow The Man Down
House Of The Rising Sun
Ground Hog
State Of Arkansas
The Weaver's Song
I Ride An Old Paint
Hard, Ain't It Hard
The Dodger Song
Greenland Fishing
The Golden Vanity
The Coast Of High Barbary
Haul Away, Joe