Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Elle Mal Etreint


Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1960 στην Ελβετία (σ'ένα καντόνι της Βέρνης).
Σπούδασε μουσική στην Ακαδημία Τεχνών στην Ζυρίχη, όπου, εκτός από μουσική, εντρίφησε στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη σύνθεση.

Την πρώτη του επιτυχία στις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης τη γνώρισε με τη μπάντα Grauzone (όπου συμμετείχε και ο αδελφός του Martin) στα 18 του, με το single Eisbär (1978).
Από τότε, βαθειά επηρεασμένος από τους γείτονές του γάλλους "καταραμένους" Serge Gainsbourg, Jacques Dutronc, αλλά και τον Κύριο George Brassens, στρέφεται προς το pop-rock με άποψη, άποψη που καθρεφτίζεται μέσα στους υπέροχους στίχους του.
Στα 1983 κυκλοφορεί το Les Chansons Bleues, ένα από τα ομορφότερα albums του, στο οποίο οι επιρροές του από Bob Dylan, Patti Smith και Johnny Cash έρχονται να προστεθούν στα ακούσματά του από τους γάλλους.
Στα 1985, με το I Tell This Night, γνωρίζει την επιτυχία κι'απ'την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σ'αυτό βοήθησε και το Two People In A Room, ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του κι'ένα από τα μελωδικότερα κομμάτια της νταλίκας.
Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 15 studio albums, με τελευταίο το Eldorado (2007), ενώ, από τότε έχει επιλέξει ν'αποσυρθεί προσωρινά.
Τραγουδάει με την ίδια άνεση στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά, και, φυσικά, ελβετο-γερμανικά.

Η νταλίκα λατρεύει στην κυριολεξία Stephan Eicher.
Τον έμαθε τρυφερούδι ακόμα, όταν βολόδερνε στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους κι'από τότε τον ακολουθεί πιστά. Έχουν άλλωστε (σχεδόν) την ίδια ηλικία.
Και σήμερα θέλει να σας τον γνωρίσει, σε όσους τουλάχιστον δεν τον ξέρετε.
Γι'αυτό διάλεξε μια ντουζίνα τραγουδάκια, τα πιο αντιπροσωπευτικά του και σας τα χαρίζει.
Σύντομα δε, θα σας χαρίσει ολόκληρο το Engelberg (1991), ένα από τα ομορφότερα albums της συλλογής της.

Αυτά και καλημέρα μας.

Tu Ne Me Dois Rien
Ce Qui Me Peine
Elle Mal Etreint
Le Silence
Weiss Nid Was Es Ich
Helpless
Oh Ironie
Dejeuner En Paix
Der Rand Der Welt
Pas D'Ami (Comme Toi)
I Tell This Night
Rendez-Vous
Two People In A Room