Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Tassili


Καλημερούδια.

Πιάνοντας το νήμα από χθες, κι'επειδή πολύ χάρηκα που τα blues της Σαχάρα σας άρεσαν τόσο, σήμερα η νταλίκα πραγματοποιεί την υπόσχεσή της, με τούτον δω τον καταπληκτικό δίσκο των Tinariwen

Κανονικά, θα έπρεπε να πούμε πως το Tassili είναι το πέμπτο studio album τους. Κι'όποιος το ακούσει, μπορεί να ξεγελαστεί και να νομίσει πως έτσι είναι.
Δεν είναι όμως αποτέλεσμα ηχογραφήσεων σε studio. Ας το πάρουμε απ'την αρχή.

Λέγαμε χθες, ότι στα τέλη των '80s, οι Tinariwen σχηματίστηκαν σ'ένα στρατόπεδο Tuareg ανταρτών (Kel Tamashek) στη Νοτιοδυτική Λιβύη, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Η γεωγραφική θέση αυτού του στρατοπέδου ήταν ιδανική, αφού οι αντάρτες μπορούσαν να φτάσουν εκεί ερχόμενοι από την νοτιο-ανατολική Αλγερία, να εκπαιδευτούν, και μετά να προωθηθούν στο όμορο Μάλι, όπου, στα τέλη των '80s -αρχές '90s είχαν ξεσπάσει πάλι εξεγέρσεις.

Στα 2010 που λέτε, η κολλεκτίβα μας θέλησε να επιχειρήσει μια επιστροφή στις ρίζες της. Στις κανονικές ρίζες της όμως. Στις σκηνές, στην ύπαιθρο και στις μεγάλες φωτιές γύρω απ'τις οποίες τραγουδάμε περνώντας την κιθάρα από χέρι σε χέρι (σύμφωνα με το έθιμο των Tuareg).
Υλικό υπήρχε μπόλικο, έμενε μόνο να διαλέξουμε το μέρος.

Όπως όμως ξέρουν όσοι ασχολούνται με τη μάνα Αφρική, η εξεγερσιακή φωτιά  έχει ξανανάψει στο Μάλι εδώ και 2 χρόνια, πράγμα που καθιστούσε ιδιαίτερα επικίνδυνη μιαν απόπειρα κατασκήνωσης στην πόλη Tessalit στο βόρειο Μάλι, που είναι και η γεννέτειρα της κολλεκτίβας.
Έτσι, επιλέχτηκε ένα εθνικό ορεινό πάρκο στη νοτιο-ανατολική Αλγερία, μέσα στη Σαχάρα φυσικά, το Tassili n'Ajjer, που συνορεύει και με τη Λιβύη αλλά και με το Μάλι.

Εκεί, η κολλεκτίβα μας ηχογράφησε τον υπέροχο αυτό δίσκο, ο τίτλος του οποίου, όπως καταλάβατε είναι η τοποθεσία δημιουργίας του. Και τον ηχογράφησε έξω, μέσα σε τέντες και σκηνές, με κινητά συνεργεία ηχογράφησης, με μικρόφωνα τυλιγμένα σε πανιά (για να ελαχιστοποιούνται οι εξωτερικοί θόρυβοι) και με ηλεκτρογεννήτριες σε μεγάλη απόσταση (για τον ίδιο λόγο).
Και κάλεσε και διάφορους φίλους της για να την βοηθήσουν, όπως τους The Dirty Dozen Brass Band, τους Kyp Malone και Tunde Adebimpe από το αμερικάνικο rock συγκρότημα TV on the Radio αλλά και τον θεϊκό Nels Cline (κιθαρίστα των Wilco).
Κι'όλοι μαζί έφκιασαν ένα από τους σπουδαιότερους δίσκους όλων των κατηγοριών. Έναν δίσκο που αποτελεί στροφή για την κολλεκτίβα μας, αφού, μετά από 4 δίσκους ηλεκτρικής κιθάρας, η "μεγαλύτερη based-guitar μπάντα του 21ου αιώνα" (σύμφωνα με τον Bob Boilen του NPR Music) ξαναγύρισε (όχι εντελώς βέβαια) στις κλασσικές κιθάρες και στο παραδοσιακό tuareg σιγανό τέμπο.

Οι ηχογραφήσεις κράτησαν τρεις βδομάδες, από 1η έως 20 Νοέμβρη 2010, κι'όποιος έχει ταξιδέψει σε ορεινά ερήμου τέτοια εποχή, ξέρει πως οι συνθήκες (ιδίως τη νύχτα) είναι ακραίες.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου του 2011, δηλαδή 10 μήνες μετά τις ηχογραφήσεις, κι'αυτό γιατί χρειάστηκε να επεξεργαστεί σε τρία διαφορετικά studios ανά τον πλανήτη (Παρίσι - Φλεβάρης 2011, Angers - Μάρτης 2011 και Ventura (California) - Απρίλης 2011).

Imidiwan Ma Tenam
Asuf D Alwa
Tenere Taqhim Tossam
Ya Messinagh
Walla Illa
Tameyawt
Imidiwan Win Sahara
Tamiditin Tan Ufrawan
Tiliaden Osamant
Djeredjere
Iswegh Attay
Takest Tamidaret

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: