Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Paris Texas


Καλημέρα λατρείες.

Πόσο καιρό είχαμε να παίξουμε soundtrack; Πάρα πολύ για τα γούστα μας ε;
Γι'αυτό λέω σήμερα να μας αποζημιώσω μ'ένα από τα πολύ καλά κομμάτια που έχω στα κοντέϊνερ.

Το Paris, εκτός από την πρωτεύουσα της Γαλλίας, είναι μια μικρή πόλη στα βορειο-ανατολικά της πολιτείας του Texas. Οπότε, πολλοί θα μπορούσαν να σκεφτούν, πως η μαγική αυτή ταινία, Paris, Texas γυρίστηκε σ'αυτή την μικρή πόλη. Κι'αυτοί οι πολλοί θα έκαναν λάθος. Ούτε μία τόση δα σκηνούλα δεν γυρίστηκε εκεί. Η πόλη που βλέπουμε στην ταινία είναι το Nordheim, στην άλλη άκρη (νοτιο-ανατολική) του Texas.

Αλλά ο ήρωας του φιλμ, ο Travis, έχει ένα οικοπεδάκι στην Paris, ένα place to be, το οποίο και εμφανίζεται σε φωτογραφία.
Ο Travis που έχει αμνησία. Που χώρισε με τη γυναίκα του και που παράτησε  τον γιο του στον αδελφό του στο Los Angeles και που εξαφανίστηκε. Και επανεμφανίστηκε, 4 χρόνια αργότερα, να λιποθυμά σ'ένα σαλούν, καταμεσήμερο στη μέση του πουθενά στο Texas. Που ξεκινά ένα ταξίδι με αυτοκίνητο (μαζί με τον αδελφό του) πίσω στη λήθη και το σπίτι του στην Καλιφόρνια. Που ξαναγνωρίζει τον γιο του, τον πάει πίσω στο Texas, για να τον σμίξει με την αμνησία αλλά και την πρώην γυναίκα του και να ξαναφύγει όπως ήρθε. Μόνος.

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει. Σίγουρα όχι η καλύτερη, αλλά μία εκπληκτική ταινία. Σκηνοθετήθηκε από τον πολύ κύριο Wim Wenders, πάνω σ'ένα άριστο screenplay των L.M. Kit Carson και Sam Shepard. Πρωταγωνιστούν οι Harry Dean Stanton, Dean Stockwell, Nastassja Kinski και Hunter Carson (στο ρόλο του πιτσιρικά).
Έκανε πρεμιέρα στις 19 Μάη 1984, στο Φεστιβάλ των Καννών (όπου κέρδισε και τον Χρυσό Φοίνικα) και πρωτοβγήκε στις αίθουσες στις 19 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.
'Αμα θέτε κι'ένα tip : η μπάντα Travis πήρε τ'όνομά της από τον ήρωα της ταινίας.

Σε ότι αφορά τη μουσική τώρα, το soundtrack ακολουθεί κατά πόδας την ποιότητα της ταινίας : μαγικό.
Το υπογράφει ο Ry Cooder, ο καλύτερος ίσως αμερικάνος slide κιθαρίστας της εποχής μας. Για όσους δεν τον ξέρετε, είναι και ο παραγωγός του Buena Vista Social Club.
Τα κομμάτια του Cooder για την ταινία, μας μεταφέρουν στα απέραντα τοπία του Texas μέσα από έναν ατελείωτο αμανέ slide κιθάρας. Υπέροχες μελωδίες γεμάτες εικόνες. Ένα soundtrack που συστήνω ανεπιφύλακτα για τις μικρές ώρες της νύχτας.

Paris, Texas
Brothers
Nothing Out There
Cancion Mixteca
No Safety Zone
Houston In Two Seconds
She's Leaving The Bank
On The Couch
I Knew These People
Dark Was The Night