Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Sowing The Seeds Of Love


Ξεκίνησαν και καθιερώθηκαν σαν ένα από τα πιο αξιόλογα new wave synthi συγκροτήματα των '80s, αλλά, στην πορεία εξελίχτηκαν σ'ένα ντουέτο rock mainstream, χάνοντας έτσι και σε ποιότητα αλλά και σε θαυμαστές.

Δημιουργήθηκαν από δύο πρώην μέλη των Graduate, στα 1981, κι'ενώ η Αγγλία χοροπήδαγε στους synthi ρυθμούς του new wave και του blitz.
Οι Graduate έπαιζαν κυρίως mod revival μουσική, αλλά οι δύο λεβέντες μας (Roland Orzabal και Curt Smith) ορκίζονταν ήδη στους Peter Gabriel, Brian Eno και άλλους Talking Heads.
Έφυγαν που λέτε, κι'έφκιασαν τους History of Headaches, που γρήγορα μετονομάστηκαν σε Tears For Fears, από την περίφημη Primal Theory του γνωστού αμερικανού ψυχολόγου Arthur Janov (γιατρός του John Lennon στα 1972).

Μέχρι τα 1983 ηχογράφησαν 3 singles, που έδειχναν ξεκάθαρα το τι θ'ακολουθούσε. Στα 1983 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος (The Hunting) και το ντουέτο άρχισε ν'αποκτά φανατικούς θαυμαστές. Στο μεταξύ, κι'όπως ήταν και η αρχική τους επιθυμία, για την ηχογράφηση του album (αλλά και του επόμενου - Songs From The Big Chair, 1985) χρησιμοποίησαν εξωτερικούς μουσικούς, κρατώντας για την πάρτη τους το αρχηγιλίκι.

Το ντουέτο διέλυσε στην ουσία στα 1989, μετά το υπέροχο album The Seeds Of Love (1989), αφού οι λεβέντες ήταν πολύ νάρκισσοι για να μοιράζονται την κορυφή.
Ξαναενώθηκαν για λίγο στα 1993, με την ευκαιρία μιας αρπαχτής compilation, δύο ανούσιων δίσκων  και μερικών συναυλιών, ξαναχώρισαν και ξαναμαζώχτηκαν πάλι στα 2000, και μετά πάλι στα 2006 κλπ κλπ. Η μαγεία όμως είχε χαθεί.

Γιατί για μαγεία επρόκειτο. Καθαρή synthi new wave που μας χάρισε ιστορικά τραγούδια, με άριστη γνώση των πλήκτρων, του στίχου και του δεσίματος. Κι'όταν, στα τέλη των 80's η new wave πέθανε, οι λεβέντες απλά δεν είχαν κάτι άλλο να δώσουν. Γι'αυτό και η στροφή τους στο mainstream ήταν επιεικώς για τα μπάζα.

Η νταλίκα σήμερα παίζει τ'αγαπημένα της από δαύτους.

Καλημέρα και καλή βδομάδα

Mad World
Change
Pale Shelter
Suffer The Children
Shout
Everybody Wants To Rule The World
Head Over Heels
Sowing The Seeds Of Love
Woman In Chains
Advice For The Young At Heart
Laid So Slow
Break It Down Again
Goodnight Song