Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Dark Shadows


Καλημέρα λουλούδια μου.

Bootlegs ακυκλοφόρητα σας χάρισα. Αποκλειστικότητες σε νέες κυκλοφορίες σας χάρισα. Λεφτά να σας χαρίσω δεν έχω. Τι μένει;
Ένα soundtrack ακυκλοφόρητο από ταινία που (κυκλοφόρησε στο Αμέρικα) βγαίνει στο πανί της ψωροκώσταινας την ερχόμενη Παρασκευή, εκτός αν μέχρι τότε έχει γίνει η επανάσταση, οπότε θα αναβληθεί.

O Barnabas Collins είναι ο γιος των Joshua και Naomi Collins, ενός ζευγαριού εγγλέζων απ'το Liverpool  που μετανάστευσαν, στα 1760, στο Αμέρικα. Εκεί, ο Barnabas μεγάλωσε και έγινε ένας αδιόρθωτος γυναικάς. Σαν τέτοιος, ράγισε την καρδιά της Angelique Bouchard, που όμως, για κακή του τύχη, ήταν μάγισσα. Για να τον εκδικηθεί λοιπόν, σκότωσε τους γονείς του κι'έριξε κατάρα σ'όλη την οικογένεια.
Κι'ενώ ο Barnabas αγωνίζεται ν'αποδείξει πως η γκόμενα είναι μάγισσα, αυτή, με τα μάγια της, τον κάνει βαμπίρ και πείθει τους συγχωριανούς του να τον θάψουν ζωντανό σ'ένα φέρετρο στο δάσος.
200 χρόνια μετά, η Maggie Evans προσλαμβάνεται από την οικογένεια Collins σαν νταντά του μικρού David Collins και πηγαίνει στο σπίτι των Collins, όπου κυριαρχεί μητριαρχικά η ξαδέλφη του Barnabas, η Elizabeth Collins-Stoddard. Ο Barnabas όμως δεν έχει πεθάνει........(η συνέχεια επί της οθόνης)

Το Dark Shadows δεν είναι ορίτζιναλ ταινία. Βασίζεται πάνω στη διάσημη gothic σαπουνόπερα, που προβλήθηκε στο Αμέρικα (από το ABC) τις σεζόν 1966-1971)
Σκηνοθετήθηκε από τον πολύ Tim Burton (Edward Scissorhands, Batman, Charly And The Chocolate Factory κλπ κλπ) και πρωταγωνιστούν οι Johnny Depp και Michelle Pfeiffer. Στην Αμερική κυκλοφόρησε στις 11 Μάη ενώ, όπως είπαμε, εδώ βγαίνει την Παρασκευή 17 Μάη.
Την ταινία δεν την χάνουμε. Πρέπει να είναι πολύ καλή, παρά την επιφύλαξή μας για τον γιαννάκη τον Depp, ο οποίος, ενώ στον Ψαλιδοχέρη έδειξε πως θα γίνει πολύ μεγάλος ηθοποιός, μετά τα ψιλοσκάτωσε.

Πάμε τώρα στο soundtrack. Το υπογράφει ένας πολύ μεγάλος αμερικανός συνθέτης (και κιθαρίστας, και παραγωγός και μέλος μπάντας), στενότατος συνεργάτης του Burton σε πολλές ταινίες, ο Danny Elfman. Που, όπως το παραδέχεται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, έφτιαξε τέτοιο scorline, που και μόνο  ακούγοντάς το, σε θέλει να δεις τις εικόνες που κολλάνε πάνω του.
Να πούμε βέβαια, πως στην ταινία ακούγονται και μερικές καλές ροκιές των '70s, όπως το Nights In White Satin (Moody Blues), I'm Sick Of You (Iggy Pop), You're My First, My Last, My Everything (Barry White) ή το Paranoid (Black Sabbath). Ακούγεται ακόμα και το No More Mr. Nice Guy, τραγουδισμένο από τον ίδιο τον Alice Cooper, ο οποίος έχει κι'ένα μικρό ρολάκι στην ταινία.
Όμως, στο επίσημο soundtrack, που δεν ξέρω αν και πότε θα κυκλοφορήσει στην ελλάδα, περιλαμβάνονται μόνο οι συνθέσεις του Elfman.
Που, μεταξύ μας, είναι υπεραρκετές.
Ακούστε και συμφωνείστε.

Πολύ πολύ ειδικά αφιερωμένο

Prologue (uncut)
Resurrection
Vicki Enters Collinwood
Deadly Handshake
Shadows (reprise)
Is It Her
Barnabas Comes Home
Vicki's Nightmare
Hypno Music
Killing Dr. Hoffman
Dumping The Body
Roger Departs
Burn Baby Burn
Lava Lamp
The Angry Mob
House Of Blood
Final Confrontation
Widow's Hill (finale)
The End (uncut)
More The End
We Will End You!