Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Pléïades


Καλημερούδια άνοιξές μου.

Πριν λίγες μέρες είχαμε ξανασχοληθεί με τον Iannis Xenakis, αλλά σήμερις θέλω να σας μιλήσω για κάτι όμορφα διαφορετικό, μέσα από έναν σπάνιας ομορφιάς δίσκο που πάει να κλείσει μία 35ετία ζωής.

Με τον όρο Πλειάδες, συνήθως αναφερόμαστε στο σύμπλεγμα αστεριών που ακουμπούν στον αριστερό ώμο του αστερισμού του Ταύρου. Με ένα καλό τηλεσκόπιο, μπορεί κανείς να δει, πως οι Πλειάδες είναι δώδεκα. Με γυμνό μάτι όμως, φαίνονται μόνον οι 6. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν πως αυτά τ'αστέρια ήταν τα δάκρυα των 6 Πλειάδων (υπηρετριών της θεάς Άρτεμις) για την έβδομη χαμένη τους αδελφή (την Ηλέκτρα), η οποία εξαφανίστηκε σαν κομήτης, από τη θλίψη της για την καταστροφή της Τροίας, την οποία είχε χτίσει ο γιος της Δάρδανος.

Στη Γαλλία τώρα, και συγκεκριμένα στο Στρασβούργο, υπάρχει ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο κρουστών, οι Percussions de Strasbourg, το οποίο από το 1962 (χρονολογία ίδρυσής του) μέχρι σήμερα,μας έχει χαρίσει μοναδικά μουσικά ταξίδια. Το σύνολο αυτό είναι αυστηρά εξαμελές, το δε σημερινό του lineup είναι το ίδιο εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ενώ, η σύνθεσή του έχει αλλάξει τουλάχιστον 7 φορές, μιας και προσθαφαιρούνται διάφοροι εκλεκτοί "περκουσιονίστες"

Στα 1977, η πόλη του Στρασβούργου ζήτησε από τον Xenakis να συνθέσει ένα μουσικό έργο ειδικά για το μουσικό της αυτό σύνολο. Ο συνθέτης, πράγματι, συνέθεσε αυτό το έργο (μεταξύ Φλεβάρη 1978 και Μάρτη 1979) και το ονόμασε Pléïades, προς τιμή των έξι μουσικών του συνόλου.
Το έργο χωρίζεται σε 4 μέρη, κάθε ένα από τα οποία αναφέρεται στα διαφορετικά υλικά κατασκευής των οργάνων που παίρνουν μέρος. Και τα οργανα αυτά, από synthesizer μέχρι conga, είναι πολλά και μαγικά δεμένα μεταξύ τους.
Ξεχωρίζει ένα όμως, το Sixxen, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά γι'αυτό το έργο.
Το Sixxen (που βλέπετε στην φωτό από πάνω) έχει έναν μαγικά περίεργο ήχο, όπως ακριβώς και η μουσική του Xenakis. Ο ήχος του είναι ένα κράμα κρουστών της Ινδονησίας, μεσογειακής εκκλησιαστικής καμπάνας και κουδούνας ελβετικής αγελάδας.
Ακούγεται στο τρίτο μέρος του έργου (Claviers).

Οι Pléïades πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 3 Μάη του 1979 στην Mulhouse με την συμμετοχή του Μπαλέτου του Ρήνου (Ballet du Rhin) και, φυσικά, με τον δημιουργό του.

Melanges (8'48)
Metaux (13'21)
Claviers (10'20)
Peaux (11'11)