Σάββατο 5 Μαΐου 2012

The Pentateuch Of The Cosmogony


Καλημέρα φουρφούρια μου.

Χωρίς την παραμικρή σκέψη μεταφοράς ή παρομοίωσης με την "κοσμογονία" που κάποιοι ευαγγελίζονται (ή προσδοκούν) για από μεθαύριο, σήμερα θέλω να σας χαρίσω ένα σπουδαίο διπλό LP από έναν πολύ μεγάλο της electronica.

Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Dave Greenslade είναι ένας τεράστιος εγγλέζος κιμπορντίστας. Γεννήθηκε στα 1943 στο Woking και, μέχρι σήμερα έχει παίξει είτε σόλο είτε με τους Greenslade, τους If, τους Chris Farlowe's Thunderbirds και τους Colosseum. Με τους τελευταίους παίζει πάλι από το 1994, όταν και τους ξαναμάζωξε 23 χρόνια μετά τη διάλυσή τους (στα 1971).

Η δουλειά του που σήμερα θα μας απασχολήσει είναι ίσως η σπουδαιότερή του. Το The Pentateuch Of The Cosmogony (άλλως ειπείν Η Πεντάτευχος της Δημιουργίας) κυκλοφόρησε στις 19 Φλεβάρη του 1979 σ'ένα διπλό LP με σκληρό εξώφυλλο, το οποίο περιείχε μέσα ένα book με τις καταπληκτικές εικονογραφήσεις του σπεσιαλίστα στην επιστημονική φαντασία εγγλέζου αρτίστα Patrick Woodroffe.
Το concept του έργου είναι η ανακάλυψη ενός εγκατελελειμένου διαστημόπλοιου, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία, καθώς και η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των ιδεόγραμμων που χαράχτηκαν πάνω του.
Κι'αν το story σας αφήνει παγερά αδιάφορους, αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και με τη μουσική. Πούρα ντούρα electronica σε πάρα πολύ μεγάλες στιγμές, από έναν μετρ του είδους.

Να σας δώσω και δύο tips : όλα (μα όλα) τα όργανα τα παίζει ο συνθέτης, εκτός από τα κρουστά στα κομμάτια 5, 10, 12, 17 και 18, στα οποία ακούμε τον Phil Collins (ναι, ναι, καλά ακούσατε). Τέλος, η φωνούλα που ακούγεται στο Nursey Hymn είναι της κορούλας του συνθέτη Kate που, την εποχή της ηχογράφησης ήταν 2,5 ετών.

Introit
Moondance
Beltempest
Glass
Three Brides
Birds & Bats & Dragonflies
Nursery Hymn
The Minstrel
Fresco/Kashrinn
Barcarole
Dry Land
Forest Kingdom
Vivat Regina
Scream but Not Heard
Mischief
War
Lament for the Sea
Miasma Generator
Exile
Jubilate
The Tiger and the Dove