Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Le Voyage Dans La Lune


Καλημέρα λατρείες.

Αφήστε σήμερα, για λίγο, έγνοιες, σκοτούρες και διερευνητικές εντολές κι'ελάτε μαζί μου ένα ταξιδάκι στο φεγγάρι.
Μ'ένα μαγικό τρόπο. Μ'ένα παραμύθι. Ντυμένο με μουσική.

Στα 1902, ο γάλλος σκηνοθέτης George Méliès, με τη βοήθεια του αδελφού του Gaston, φτιάχνει ένα μικρό αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας, το Le Voyage Dans La Lune (Το Ταξίδι στο Φεγγάρι), ένα  ασπρόμαυρο, βουβό  μικρού μήκους διαμάντι, το οποίο βασίστηκε πάνω στα δύο καταπληκτικά βιβλία "Από τη Γη στη Σελήνη" του Jules Verne και "Οι Πρώτοι Άνθρωποι στη Σελήνη" του H.G. Wells.
Θα μπορούσα να σας πω την ιστορία, αλλά σας υπόσχομαι σύντομα να σας το χαρίσω να το δείτε ολόκληρο. Η μαγεία, άλλωστε, δεν διαρκεί παρά μόνο 14 λεπτά.
Αναγνωρίστηκε παγκόσμια σαν το πρώτο φιλμ επιστημονικής φαντασίας και για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ειδικά εφέ που δεν είχαν ποτέ πριν δοκιμαστεί.
Πλασαρίστηκε δε στην #84 των μεγαλύτερων ταινιών του 20ου αιώνα από το πασίγνωστο The Village Voice της Νέας Υόρκης.

Για πολύ καιρό, η ολοκληρωμένη κόπια της ταινίας είχε εξαφανιστεί, σε σημείο που όλοι την θεωρούσαν πλέον χαμένη για πάντα. Μέχρι που, στα 2002, βρέθηκε μια κόπια της (σε πολύ καλή κατάσταση)  σ'έναν σταύλο στην κεντρική Γαλλία. Τον επόμενο χρόνο, η κόπια αυτή παρουσιάστηκε στο Le Giornate Del Cinema Muto, το σπουδαιότερο φεστιβάλ ταινιών βωβού κινηματογράφου του κόσμου, που γίνεται στο Perdenone στη βόρεια Ιταλία.
Όπως ήταν φυσικό, ξέσπασε φρενίτιδα, όμοια με κείνη της κυκλοφορίας της ταινίας στα 1902.

Στα 2011, η ταινία "ρετουσαρίστηκε" και άρχισε να παίζεται σε διάφορα φεστιβάλς σ'όλο τον κόσμο. Για τις ανάγκες αυτού του νέου ξεκινήματος, ζητήθηκε από τους Air, αυτό το εξαιρετικό ambient-electronica ντουέτο από τις Βερσαλίες, να το ντύσουν μουσικά.
Και οι δύο λεβέντες μας (Jean-Benoit Dunckel και Nicolas Godin, στους οποίους συντομότατα θα κάνουμε ένα αφιερωματάκι), 110 χρόνια μετά, μας ξαναστέλνουν στο φεγγάρι με one way ticket, μέσα από έναν θεϊκό δίσκο 31 λεπτών.
Το Le Voyage Dans La Lune είναι επιτομή της ambient-electronica. Τελεία και παύλα. Και όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
Κυκλοφόρησε στις 6 Φλεβάρη του 2012 και ήδη θεωρείται (από τους μύστες) ευαγγέλιο στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.
Συμφωνώ και προσυπογράφω.
Δεν υπερθεματίζω όμως. Αφήνω τις νότες να το κάνουν.

Astronomic Club
Seven Stars
Retour Sur Terre
Parade
Moon Fever
Sonic Armada
Who Am I Now ?
Decollage
Cosmic Trip
Homme Lune
Lava