Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Malpensa


Καλημέρα σας εκλογόπληκτά μου.

Ξέρετε τους Nits; Ή, The Nits μέχρι τα 1992;
Για όσους όχι, ελάτε να μιλήσουμε λίγο γι'αυτούς.

Είναι τόσο παλιοί, όσο και τα λάχανα (μεταξύ μας, ποτέ μου δεν την κατάλαβα αυτή την έκφραση), είναι Ολλανδοί από το Amsterdam και ξεκίνησαν να παίζουν pop στα 1974.
6-7 χρόνια μετά, ακολουθώντας το ρεύμα, το γύρισαν στο nev wave, κάνοντας και την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία στην Ολλανδία, με το τραγούδι Nescio (1983).
Στα 1987 ο υπόλοιπος κόσμος τους αποθεώνει, μ'ένα από τα καλύτερα albums (κατά την ταπεινή μου άποψη) progressive rock (μιας και στο μεταξύ έχουν αρχίσει να πειραματίζονται μ'αυτό το είδος μουσικής), το In The Dutch Mountains.

Από τότε παίζουν καθαρά progressive. Μ'ένα πολύ όμορφο και σχετικά σκοτεινό δικό τους ύφος. Μόνο που η πορεία τους είναι λίγο περίεργη. Κυρίως από τα 1992 και μετά, όταν  ο μπασίστας τους (Joke Geraets) προσβάλλεται από μία σπάνια μυϊκή ασθένεια και αδυνατεί πλέον να παίξει. Η μπάντα το γυρίζει σε τρίο, μετά έρχονται άλλα μέλη και, μέχρι σήμερα, κόσμος πάει κι'έρχεται και πλαισιώνει το αρχικό τρίο.
Η δισκογραφία τους είναι τεράστια, πράγμα όχι περίεργο για μπάντες εκτός Αγγλίας και Αμερικής. Πράγματι, μέχρι σήμερα, είχαν κυκλοφορήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 24 δίσκους.

Κι'εκεί που λέγαμε πως φτάνει πια, οι σεβάσμιοι γέροντες, που βλέπετε και στην φωτό, ξαναχτύπησαν. Μ'έναν καταπληκτικό δίσκο progressive rock, απ'αυτούς που σπάνια, πλέον, κυκλοφορούν.
Και το όνομα αυτού Malpensa. Που κυκλοφόρησε στις 11 Μάρτη του 2012 και που μας ξανάδωσε επιθυμία να τους θυμηθούμε. Όσοι και όσες αγαπάτε το progressive θα το λατρέψετε. Οι υπόλοιποι δώστε λίγια προσοχή. Σύντομα θα κάνουμε κι'ένα αφιερωματάκι.

Five Fingers
Love Locks
Man On A Wire
Blue Things
The Poor
Schwebebahn
Minus Second Floor
Big Black Boats
Thing Thing
Bad Goverment And Its Effects On Town And Country
Paper