Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Της Ξενιτιάς (καλό ταξίδι)


Καλημέρα.
Πρέπει κάποια στιγμή ο γιαραμπής να σταματήσει για φέτος να παίρνει κει πάνω, σιμά του, τέτοιους ανθρώπους. Έλεος δηλαδή. Νισάφι για φέτος.

Έφυγε χθες και η Δόμνα Σαμίου.
Η Μεγάλη Κυρία του δημοτικού και παραδοσιακού ελληνικού τραγουδιού. Η μεγαλύτερη εργάτρια, η σπουδαιότερη ερευνήτρια της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης. Και η πιο σεμνή.

Γεννήθηκε στα 1928 από γονείς μικρασιάτες, από τους οποίους είχε τα πρώτα της ακούσματα, που την οδήγησαν στην αγάπη της για το δημοτικό τραγούδι. Από πολύ μικρή αρχίζει τα μαθήματα (βυζαντινής μουσικής), με δάσκαλο τον μεγάλο Σίμωνα Καρρά.
Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αφήνοντας μια τεράστια αρχειακή πολιτιστική κληρονομία.
Αντιστάθηκε στην εμπορική εκμετάλλευση του δημοτικού τραγουδιού, βγάζοντας συνέχεια απ'την αφάνεια γνήσιους δημοτικούς ερμηνευτές και μουσικούς.
Το έργο της έγινε γνωστό μέχρι τα πέρατα του κόσμου, αφού έδωσε συναυλίες σ'όλες τις γωνιές της γης, ενώ πολλοί δίσκοι της κυκλοφόρησαν ευρέως παγκόσμια.
Συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες.
Θα μπορούσα να σας γράφω ώρες γι'αυτήν την Κυρία.
Η ελληνική παραδοσιακή μουσική έχασε την πρωθιέρειά της.

Καλύτερα όμως να μιλήσει η μουσική.
Στα 1981 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου", με έδρα τη Νέα Σμύρνη, που σκοπό είχε την ηχογράφηση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών.
Μία απ'αυτές τις συλλογές σας χαρίζω σήμερα.
Τα Τραγούδια της Ξενιτιάς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα 1983 σε διπλό βινύλιο και επανεκδόθηκαν στα 1996 σε cd. Πρόκειται για μία καταπληκτική συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών που πραγματεύονται ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα της ελληνικής δημοτικής μουσικής : τον ξενιτεμό.
Εκτός από την Δόμνα Σαμίου, συμμετέχουν και οι Βαγγέλης Δημούδης και Γιώργος Αμαραντίδης.

Τι άλλο να πούμε;
Καλήν αντάμωση.

Όλους τους Μήνες Τους Θέλω
Σαν Πας Στα Ξένα
Μάνα Πολλά Μαλώνεις Με
Διώχνεις Με Μάνα Διώχνεις Με
Αλησμονώ Και Χαίρομαι
Γιάννη Μου Το Μαντήλι Σου
Ο Γιωργαλάκης
Ένα Καράβι Κρητικό
Άσπρα Μου Περιστέρια
Ξενιτεμένο Μου Πουλί
Νάμαν Πουλί Να Πέταγα
Θάλασσα Απ'Όλα Τα Νερά
Τρεις Καλογέροι Κρητικοί
Συρματικό