Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Remain In Light


Καλημέρα κουρεμένα μου σαλιγκαράκια.

Σήμερα, Σάββατο του γιαραμπή, η νταλίκα γυρίζει στα μετεφηβικά της χρόνια και θυμάται έναν μεγάλο δίσκο. Πολύ μεγάλο δίσκο. Μακράν τον καλύτερο των Talking Heads κι'έναν από τους σημαντικότερους της μουσικής που σημάδεψε τη γενιά μου, της new wave.

Γιατί αυτό είναι το Remain In Light. Και κάτι περισσότερο : ένας υπέροχος worldbeat δίσκος, όπου worldbeat το κίνημα ενσωμάτωσης παραδοσιακών ρυθμών απ'όλο τον κόσμο στην ηλεκτρονική μουσική. 

Ας τα πάρουμε απ'την αρχή.
Στις αρχές του 1980 η μπάντα έχεις μόλις τελειώσει με την θριαμβευτική τουρνέ  για την προώθηση του Fear Of Music (1979) και σκορπίζουν για να κάνει ο καθένας ότι γουστάρει. Ο frontman της μπάντας David Byrne μαζί με τον παραγωγό τους Κύριο Brian Eno δουλεύουν σ'ένα μουσικό project, ενώ οι υπόλοιποι, δουλεύουν σε παραγωγές άλλων καλλιτεχνών.
Στα τέλη Ιουνίου η μπάντα ανταμώνει σ'ένα διαμέρισμα πάνω ακριβώς από τα περίφημα Compass Point Studios στο Nassau στις Μπαχάμες, όπου είχαν ηχογραφήσει τον δεύτερο δίσκο τους (More Songs about Buildings and Food - 1978).
Υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια επιθυμία απαγκίστρωσης από τα μέχρι τώρα albums τους, όπου κυριαρχούσε η ηγετική μορφή του Byrne, και τούτο αποτυπώνεται καθαρά σ'αυτό τον δίσκο : ηχογραφήσεις σε μορφή jam session, όπου παίζουν όλοι μαζί και, γενικά, ένα παρεϊστικο συναπάντημα που κάνει τούτο τον δίσκο μοναδικό.
Από την άλλη, τα vocals περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό, τα back vocals είναι πολύ περισσότερα. Μια δουλειά πολύ πιο ομαδική.
Τέλος, χαρακτηριστικό στοιχείο μοναδικότητας, είναι η χρήση ηχογραφήσεων αφρικανικών πολυρυθμών, διάφορων ρυθμών (δηλαδής) μιξαρισμένων μεταξύ τους. Κι'αυτό με την τεχνική των samples και των loops, που τότε είχαν αρχίσει να διαδίδονται και να προτιμούνται (κυρίως από τις new wave μπάντες).

Όπως και να 'χει (και γιατί μάλλον σας κούρασα), ο δίσκος, που ηχογραφήθηκε απνευστί τον Ιούλιο-Αύγουστο και κυκλοφόρησε στις 8 Οκτώβρη 1980, είναι δίσκος ορόσημο. Συλλεκτικός και αξεπέραστος. Κι'όχι μόνο επειδής αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς. Αλλά, κυρίως, γιατί έφερε τα πάνω κάτω στην new wave, αλλά και γενικά στα μουσικά δρώμενα της εποχής του (και όχι μόνο).
Και, για να μην ξεχνιώμαστε, τεράστιο μερίδιο σ'αυτόν τον εκπληκτικό δίσκο έχει και ο προαναφερόμενος Brian Eno.
Α! είναι το 4ο studio album τους.

Αυτά και καλό μας Σαββατοκύριακο.

Born Under Punches (The Heat Goes On)
Crosseyed And Painless
The Great Curve
Once In A Lifetime
Houses In Motion
Seen And Not Seen
Listening Wind
The Overload

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: