Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Self Titled...

Γεννήθηκε Klaus Sperber, στα 1944 στην Βαυαρία, αλλά όλοι τον ξέρουμε σαν Claus Nomi και τον αγαπήσαμε από το γοητευτικά περίεργο look του, τις απίθανες bizzare εμφανίσεις του και, φυσικά την "δεν υπάρχει" φωνή του. Μια φωνή countertenor, που, για τους μη γνωρίζοντες, είναι η αντρική φωνή που "μιμείται" τις γυναικείες contralto, mezzo soprano ή ακόμα και soprano. Ανεβασμένα πράματα, πολύ high.

Ξεκίνησε σαν "δοκιμαστική φωνή" στην Deutsche Oper στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα τραγουδούσε άριες στην φημισμένη gay discoteque Kleist Casino.
Μέχρι που στα 1972 μετακόμισε στο Νιου Γιορκ, κι'εκεί το τεράστιο ταλέντο του αναγνωρίστηκε σχεδόν αμέσως.
Το κοινό τον αποθέωσε όμως σαν backing vocalist του David Bowie, σ'εκείνη την μαγική παρουσία του στο Saturday Night Fever show της αμερικάνικης τηλεόρασης, στα 1979, ιδιαίτερα στην ιστορική εκτέλεση του The Man Who Sold The World.
Πέθανε νεότατος, στα 1983 (39) στη Νέα Υόρκη, ένα από τα πρώτα διάσημα θύματα του AIDS.

Το νταλικόφωνο σήμερις σας χαρίζει τον πρώτο studio album του, που, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι μακράν το καλύτερό του. Πανδαισία synthpop, disco και dark cabaret ήχων, μ'αυτή την ανεπανάληπτη ερμηνεία.
Το Klaus Nomi ηχογραφήθηκε μεταξύ Οκτώβρη 1980 και Γενάρη 1981, στα ιστορικά Electric Lady Studios της Νέας Υόρκης, με παραγωγό τον μεγάλο Roy Johnsen και κυκλοφόρησε στις 7 Φλεβάρη του 1981.
Αγαπάμε Klaus και σύντομα θα χαρίσουμε σπάνιο live album για τους φαν. Άλλωστε, τώρα που η νταλίκα πήρε φόρα με την κουλτούρα, ποιός την πιάνει.
Ούτε το σαραντατρίο (λέμε).

Keys Of Life
Lightning Strikes
The Twist
Nomi Song
You Don't Own Me
The Cold Song
Wasting My Time
Total Eclipse
Nomi Chant
Samson And Delilah