Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

....chante Beaudelaire

Καλημέρα αστέρια μου.
Μπορεί ο άη βασίλης να έφυγε, ο άη νταλίκας όμως, σήμερα, θέλει να σας κάνει δώρο έναν από τους σπανιότερους-ομορφότερους δίσκους του.

Τον Leo Ferré οι περισσότεροι τον ξέρετε. Όσοι όχι, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους γάλλους μουσικούς όλων των εποχών.
Γεννήθηκε στο Μονακό στα 1916 και πέθανε στο Παρίσι στα 1993. Εκπληκτικός συνθέτης και τραγουδιστής, σημάδεψε τη γαλλική μουσική σκηνή με τους μελαγχολικά σκοτεινούς λυρισμούς του, τον αναρχικό μοραλισμό του αλλά και τους υπέροχους μονόλογούς του.
Πολυ-εμπνευσμένος, από τα 1953, όταν και κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος (Chansons), κυκλοφόρησε, μέχρι τα 1991, πάνω από 30 studio albums, 7 live, ενώ, μετά το θάνατό του, βγήκαν στο εμπόριο (ούτε λίγο ούτε πολύ) 9 posthumous albums.
Το αφιέρωμα της νταλίκας στον Κύριο Ferré έχει προγραμματιστεί σύντομα.

Εκτός όμως από τ''αλλα, ο Ferré έχτισε τη φήμη του και πάνω στη μελοποίηση των γάλλων "καταραμένων" ποιητών, όπως ο Francois Villon, o Paul Verlaine, o Arthur Rimbeaud  και...
Και ο αγαπημένος ποιητής της νταλίκας, ο Charles Beaudelaire.

Κι'αυτόν ο Ferré τον τίμησε δεόντως με τούτον δω τον διπλό δίσκο, αφού πρώτα ποιήματά του είχε μελοποιήσει πρωτύτερα και τα είχε συμπεριλάβει σε διάφορους δίσκους του (όπως Les Fleurs Du Mal - 1957).
Το Leo Ferré Chante Charles Beaudelaire είναι το δέκατο έκτο studio album του και κυκλοφόρησε (σε δύο volumes) στις 11 Νοέμβρη του 1967. Οι καταπληκτικές μελοποιήσεις σε αποσπάσματα από πολύ σπουδαία ποιήματα του Beaudelaire είναι όλες δικές του, ενώ η ατμόσφαιρα faubourg της μουσικής, ντύνει αυτά τα ποιητικά διαμάντια με μαγικές εικόνες. Ο Ferré είναι, άλλωστε, από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της chanson σκηνής της γαλλικής μουσικής.
Αλλά αυτά θα τα πούμε σύντομα πιο αναλυτικά.

Le Spleen
A Une Malabaraise
L'Etranger
Tu Mettrais L'Univers
Le Soleil
Le Vin De L'Assassin
Le Flacon
La Servante Au Grand Coeur
Abel Et Cain
La Geante
Remords Posthumes
Les Bijoux
La Musique
La Beaute
Causerie
Recueillement
La Muse Venale
Ciel Brouille
Une Charogne
Le Vert Paradis

Δεν υπάρχουν σχόλια: