Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Hotel California



Καλημέρα αγαπημένοι μου.
Το ξέρω, το ξέρω. Τα solo σας αρέσουν το ίδιο όπως εμένα. Τα solo όμως θέλουν μπόλικια δουλειά για να είναι κάπως αξιοπρεπή. Κι'επειδή παίζει πυρετός, πάρτε άλλο ένα σήμερις να 'χετε να πορεύεστε.
Και τι τραγούδι...
Ένας από τους ύμνους της γενιάς μας έτσι; (ομιλώ αμπάουτ μάϊ τζενερέϊσον, για να μην παρεξηγούμαι)

Το Hotel California, εκτός από καρα-κομματάρα, έχει γίνει και πεδίο μιας σαχλής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε "ειδικούς", "συνομοσιολόγους", "σατανιστές", "επιπλοποιούς" και "σαλαμέμπορους". Άλλοι μιλάνε για σατανιστικές τελετές, άλλοι για φυλακές τύπου midnight express κι'άλλοι για ξενοδοχεία που μετατράπηκαν σε άντρα θυσιών και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Μπούρδες. Οι ίδιοι οι Eagles, εντυπωσιαΖμένοι από την πρώτη τους επίσκεψη στην California, περιγράφουν απλά και δυνατά την πρόσκαιρη, εύκολη και εύπεπτη ευφορία του τρόπου ζωής σε κείνα τα μέρη. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Εκτός από αυτό το ανεκτίμητο διαμάντι της νιότης μας.
Κυκλοφόρησε στο ομώνυμο δίσκο τους (Hotel California) στα 1976, ενώ σαν single βγήκε στις 9 Φλεβάρη 1977 (με b-side το The Sad Cafe).



Πάμε τώρα να δούμε και μερικές από τις (πάμπολλες) διασκευές του.
Αρχής γενομένης από τους κολλητούς μας τους Gipsy Kings, όπως το διασκεύασαν μαγικά στα 1988 κι'όπως χρησιμοποιήθηκε αργότερα στο soundtrack της ταινίας The Big Lebowski (1998).



Στα 1983 το διαμάντι διασκευάστηκε από έναν πολύ μεγάλο νιγηριανό reggae-man, τον Majek Fashek και κυκλοφόρησε ευρέως, αλλά μ'ένα χοντρό επικοινωνιακό λάθος : το απέδωσαν καραλανθασμένα στον Bob Marley, ο οποίος όμως δεν άγγιξε ΠΟΤΕ το συγκεκριμένο τραγούδι. Γι'αυτό, όπου βλέπετε διασκευή Marley μην τσιμπάτε.



Στα 1998, με το διαμάντι μας ασχολήθηκαν και οι Moonraisers, που για όσους δεν τους ξέρουν, είναι μια ελβετική reggae band που ανακατώνει την reggae με funk και electro στοιχεία και που πολύ αρέσουν της νταλίκας σας λέω αφού.



Και πάμε σε δύο πολύ πρόσφατες διασκευές για να το κλείσουμε.
Η πρώτη είναι από το περίφημο project Rhythms Del Mundo (που η νταλίκα σας το έχει εξαντλήσει σε δύο συνεχόμενα αφιερώματα). Η ηχογράφηση είναι από τα 2009 και συμμετέχουν οι The Killers. Μαγεία λέμε.



Και σπίκινγκ αμπάουτ μαγεία, τελειώνοντας θέλω να σας χαρίσω την καλυτερότερη διασκευή (θεωρώντας βέβαια την original version μακράν την καλύτερη). Δράστες οι λατρεμένοι Tangerine Dream, που το διασκεύασαν στα 2010 και το συμπεριέλαβαν στο σούπερ-γουάου album τους Under Cover - Chapter One.
Με τις υγείες μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: