Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

...chante Verlaine et Rimbaud

Λατρεμένοι μου καλημέρα.
Προχτές μόλις σας έλεγα για το αφιέρωμα του νταλικόφωνου στον Κύριο Léo Ferré και την Chanson γαλλική σκηνή. Αλλά δεν...
Δεν, γιατί, από τα μέηλ που πήρα, μάλλον θέτε κι'άλλους καταραμένους ποιητές σε μαγικές μελοποιήσεις απ'αυτόν τον κύριο.
Και καλά κάνετε, γιατί νόμιζα, πως εκτός από μένα, τον Ανδρουλιδάκη και καμιά χούφτα άλλους, οι υποδέλοιποι δεν θα "κρεμιόσαστε". Αλλά είμαι ευτυχής που έκαμα λάθος.

Όπως μου σχολίασε ο Μήτσος ο Φουρκέτας (που μερικοί από σας τον γνωρίζουν και με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Χρίστο Χαραλαμπόπουλο), ο Ferré, πλην του Beaudelaire, έχει μελοποιήσει εξαιρετικά και τον Francois Villon. Συμφωνώ, προσυπογράφω, υπόσχομαι και υπερθεματίζω λέγοντας πως και το σημερινό ρεγάλο της νταλίκας είναι λουκούμι (και μάλιστα συριανό απ'του Κορρέ - για να παινέψουμε και το νησί μας).

Βινύλιο του 1964 (η καλύτερη χρονιά για το γαλλικό κρασί), το Verlaine & Rimbaud είναι το 13ο studio album του Ferré (κι'αυτό σε 2 volumes) και, όπως το λέει ο τίτλος του, πρόκειται για θεϊκές μελοποιήσεις δύο ακόμα ιερών τεράτων της γαλλικής "καταραμένης" ποίησης, του Paul Verlaine και του Arthur Rimbaud. Εδώ ο δημιουργός διάλεξε 24 από τα καλύτερα ποιήματα. Και το εννοώ. Και δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες όταν παρουσιάζουμε τέτοιους δίσκους-θρύλους.

Μόνο μία απάντηση στην Ελένη (μια φίλη της νταλίκας) που παραπονιέται για την έλλειψη ελλήνων "μεγάλων" ποιητών. Ελενίτσα μου, πρώτον η νταλίκα είναι μουσικό-χορευτικό μαγαζί. Όχι ποιητική λέσχη. Δεύτερον, σ'αυτό το μαγαζί δεν υπάρχει δημοκρατία. Τρίτον, και σπουδαιότερον, η νταλίκα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σιχαίνεται την ελληνική ποίηση. Την θεωρεί κακή αντιγραφή. Και πάει και πιο μακρυά : θεωρεί πως η ελληνική ποίηση είναι για την παγκόσμια ποίηση, ότι η στρατιωτική μουσική είναι για τη μουσική. Αφαίρεσε απ'αυτό έναν Ελύτη, έναν Σεφέρη, ένα Σουρρή, έναν Λειβαδίτη, έναν Ρίτσο, μια Παϊζη και μερικούς ελάχιστους άλλους. Κατά τα λοιπά, τις ευχαριστίες μου στις έστειλα ιδιωτικά (μαζί μ'αυτά που ζήτησες).

Ecoutez La Chanson Bien Douce
Chanson De La Plus Haute Tour
Il Patinait Merveilleusement
Mon Reve Familier
Soleils Couchants
Les assis
L'Espoir Luit Comme Un Brin De Paille Dans L'Etable
Art Poetique
Pensionnaires
Ame Te Souvient-Il
Le Buffet
Les Poetes De 7 Ans
Chanson D'Automne
Les Corbeaux
Green
Mes Petites Amoureuses
Je Vous Vois Encore
L'Etoile A Pleure Rose
O Triste, Triste Etait Mon Ame
Reve Pour L'Hiver
Clair De Lune
Les Chercheuses De Poux
Ma Boheme
Serenade

Δεν υπάρχουν σχόλια: