Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

A Bout De Souffle


Καλημέρα κοτσυφάκια μου (τι; μόνον ο Μάλαμας θα σας λέει πουλάκια;)

Λα αναρτισί ντοζουρντουί αφιερώνεται λε τοταλμάν σε Ιωάννα, Γιάννα, Τζοάνα, Γιάννη, Ιάννη, Τζώνυ και λοιπούς ομόηχους με άπειρες ευχές για χρόνια καλά, δημιουργικά, ανετρεπτικά και όλα τα εις -κα.

Ο Michel είναι ένας β' κατηγορίας παρανομάκος που περνιέται για Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Καταφέρνει όμως να πυροβολήσει έναν μπάτσο (σε μια κλοπή αυτοκινήτου στην Μαρσίλια) και θα κρυφτεί στο Παρίσι, στο διαμέρισμα της Patricia, μιας αμερικάνας δημοσιογράφου, την οποία προσπαθεί ρίξει. Σχεδιάζουν να δραπετεύσουν στην Ιταλία, όταν η έτσι μαθαίνει πως ο αλλιώς είναι φυγάς. Τον καρφώνει στους μπάτσους, αλλά, λίγο πριν αυτοί μπουκάρουν, του το λέει για να φύγει. Τελικά, στη διάρκεια της καταδίωξης, οι μπάτσοι τον σκοτώνουν.

Ταινιάρα, το A Bout De Souffle είναι μία από τρεις ιστορικότερες ταινίες της γαλλικής Nouvelle Vague σκηνής (Les 400 Coups του Truffaut και Hiroshima Mon Amour του Resnais οι άλλες δύο).
Σκηνοθέτης της ο Κύριος Jean-Luc Godard και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Jean-Paul Belmondo και η Jean Seberg. Πόσους Γιάννηδες-Γιάννες μετρήσατε; Και υπάχουν κι'άλλοι στην ταινία, αλλά ας το σταματήσω εδώ.
Στο πανί βγήκε στις 17 Μάρτη του 1960 και, μόνο στη γαλλία, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια θεατές στην πρώτη της προβολή.
Να πούμε, τέλος, ότι για το script, τον Godard βοήθησε ο κολλητός του Francois Truffaut.

Το soundtrack είναι η γνωστότερη δουλειά ενός πολύ μεγάλου γάλλου jazz πιανίστα, του Martial Solal, κι'αυτό παρότι ο τύπος αυτός έχει γράψει μουσική για πολλές δεκάδες ταινίες.
Το μουσικό στυλ δένει απόλυτα με το noir της ταινίας : εκπληκτική jazz noir από έναν σπεσιαλίστα του είδους. Η δε καλύτερη στιγμή, το τελευταίο piano solo.

Ι μιλιόρι αουγκούρι από νταλίκα, chronia polla

La Mort
Duo
New York Herald Tribune
Poursuite
L'Amour, La Mort
Dixieland
Theme D' Amour
La Mort (version 2)
Poursuite (version 2)
Campagne-Premiere
A Bout De Souffle (piano solo)



Δεν υπάρχουν σχόλια: