Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Vengo


Καλημέρα και καλή νέα χρονιά λατρεμένοι μου.

Η πρώτη ανάρτηση της νταλίκας για το 2012 ήθελα να είναι γεμάτη χρώματα και εικόνες, γεμάτη μούζικα ταξιδιάρικια, γεμάτη αισιοδοξία. Όχι από κείνη την χαζο-αισιοδοξία. Αλλά από αισιοδοξία για συνέχιση της προσπάθειας. Όσο και όπως ο καθένας.

Την αδυναμία της νταλίκας για τα soundtracks την ξέρετε. Οπόταν, τι καλύτερο από ένα μαγικό soundtrack για να ξεκινήσει η χρονιά, ε;
Ο Tony Gatlif, γάλλος σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός, είναι τσιγγάνος. Ή Roma αν προτιμάτε. Το πραγματικό του όνομα είναι Michel Dahmani, και, για όσους γνωρίζουν από τέτοια επωνύματα, είναι ένας τσιγγάνος "pied noir", παρατσούκλι που έδιναν οι γάλλοι στους ευρωπαίους κάτοικους της Αλγερίας που γύριζαν στην Γαλλία, απ'τα 1956 και δώθε (με τον πόλεμο στην αλγερία δηλαδής).
Ο Gatlif σκηνοθετεί από τα 1975 τα της φυλής του.
Ζωγραφίζει πάνω στο κινηματογραφικό πανί με μοναδικό τρόπο την γεμάτη μουσική και χρώματα ζωή των τσιγγάνων.
Στα 1993, το Latcho Drom του βραβεύεται στις Κάννες, ενώ στα 1997, το Gadjo Dilo τον κάνει γνωστό στις εσχατιές του κόσμου.

Και φτάνουμε στα 2000 (3 Μάη) και στο Vengo.
Η ιστορία ενός πλούσιου τσιγγάνου στην Ανδαλουσία, ο οποίος, έχοντας χάσει την κόρη του, αποφασίζει, αντί να κλειστεί και να θρηνεί, να ξεγελάσει τη θλίψη του με τραγούδια και μουσική. Συντροφιά του θα έχει τον εκ γεννετής ανάπηρο ανηψιό του, ο οποίος, παρά την αναπηρία του, λατρεύει τις γυναίκες και το flamenco. Προσθέστε σ'αυτά και μία τσιγγάνικη βεντέτα και θα έχετε μία από τις ομορφότερες ταινίες τις περασμένης δεκαετίας. Ένα πορτραίτο της τσιγγάνικης κοινότητας, δομημένο σαν αρχαία (αλλά μουσική) τραγωδία.
Όσοι την έχετε δει, καλώς. Οι υπόλοιποι ψάξτε την και δεν θα χάσετε. Μιλάμε για ένα πραγματικό flamengo-musical με υπέροχες σκηνές και με καταπληκτική μουσική και χορογραφία.

Για το soundtrack δεν έχουμε πολλά να πούμε. Από την πρώτη νότα του το flamenco παίρνει φωτιά. Και το flamenco δεν περιγράφεται.
Βιώνεται.

Tomatito - A Mi Nina Rosa Alba
Pisa Remedios Silva - Naci En Alamo (radio edit)
Gritos De Guerra - Arrinconamela
La Caita - Calle Del Aire
Techno Del Rey (instrumental)
Tomatito & Sheik Al Tuni - Flamenco Soufi
Gritos De Guerra - Buleria
Groupe Jose - Apparition
Coneja Maria La - Lloro Por Tokyo
Gritos De Guerra - El Moro
Sheik Al Tuni - Madad
La Paquera De Jerez - Chant Du Bapteme
Bobote - L'Arbre Du Duende
La Paquera De Jerez - Chant De La Douleur
Benhmad Mostafa - Sawwah
Mecanique Garage (instrumental)
Pisa Remedios Silva - Naci En Alamo