Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Carnegie Hall Jazz Concert (1938)


Καλημέρα σκιουράκια μου.
Παένοντας παρακάτω στο jazzy αφιερωματάκι μας, το νταλικόφωνο σας χαρίζει σήμερα έναν ακόμα σπάνιο δίσκο από τις αρχές της δεκαετίας του '50.

Ο Benny Goodman (1909-1986) είναι το διασημότερο jazz κλαρινέτο έβερ. Και από τους σπουδαιότερους bandleader, σ'εκείνες τις μαγικές swing-jazz ορχήστρες της περιόδου 1930-1950. 
Επίσης, και σύμφωνα με τους ιστορικούς της jazz, ο Goodman έδωσε, με τη μπάντα του, μερικά από τα ιστορικοτερα jazz κονσέρτα.

Το Carnegie Hall Jazz Concert δεν είναι μόνο ένα απ'αυτά. Είναι η σπουδαιότερη jazz συναυλία όλων των εποχών. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Bruce Eder, ένας από τους πιο σοβαρούς μουσικο-κριτικούς και συγγραφείς που υπάρχουν. Και, έχοντας διαβάσει ουκ ολίγα από δαύτον, τείνω να το πιστέψω.
Πρόκειται για την περίφημη συναυλία του Benny Goodman στο διάσημο Carnegie Hall του Μανχάταν, για το οποίο αξίζει μια μέρα ν'αφιερώσουμε μιαν ανάρτηση.
Η συναυλία δόθηκε στις 16 Γενάρη του 1938 και ήταν θρίαμβος, sold out και άλλα τέτοια χαρούμενα.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως ήταν η πρώτη συναυλία στην οποία η μπάντα ήταν μικτή (μαύροι-άσπροι), σε μια εποχή σκληρού ρατσισμού, μιας και ο Goodman θεωρείται πρωτοπόρος σ'αυτό που αποκαλέστηκε racialy integrated jazz groups. Και χίλια μπράβο του.
Υπάρχουν όμως κι'άλλες πρωτιές μ'αυτή τη συναυλία.

Το The Famous 1938 Carnegie Hall Jazz Concert κυκλοφόρησε 12 χρόνια μετά την ιστορική συναυλία, στις 20 Φλεβάρη του 1950. Είναι ο πρώτος δίσκος του Goodman στις 33 στροφές (που μόλις άρχιζε να εξαπλώνεται), είναι επίσης ο πρώτος διπλός δίσκος όλων των εποχών και, μιας και είμαστε στις πρωτιές, ο πρώτος δίσκος στην ιστορία που πούλησε πάνω από ένα μύριο αντίτυπα.
Πάνω απ'όλα όμως, είναι ένας καταπληκτικός δίσκος που αξίζει να υπάρχει στη συλλογή όλων όσοι αγαπούν την jazz.
Αυτά και καλή ακρόαση. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: