Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Bird With Strings

Καλημέρες μας.

Συνεχίζοντας με τα holly monsters της jazz, σήμερις θέλω να σας μιλήσω για ακόμα ένα όμορφο πράμα.

Ο Charlie Parker, το θρυλικό Bird της jazz, συνήθιζε να ηχογραφεί έχοντας για παραγωγό ένα κολλητάρι του, τον Norman Granz (1918-2001), τον σπουδαιότερο ίσως παραγωγό-ιμπρεσάριο της αμερικάνικιας jazz.
O Granz που λέτε, λάτρευε τα έγχορδα όργανα. Κι'αυτήν του λατρεία προσπάθησε να την περάσει και τον Bird. Τα έγχορδα όργανα όμως δεν είχαν θέση στην jazz, εκτός, φυσικά, από το μπάσο (ή κοντραμπάσο ή όπως αλλιώς θέτε). Μέχρι τη στιγμή που το αποφάσισε ο Parker και που, με την παρότρυνση του Granz, ξεκίνησε μία μαγική jazz περιπέτεια, με πρωταγωνιστές ένα πλήρες σετ εγχόρδων (πρώτο και δεύτερο βιολιά, βιόλα, τσέλο και μπάσο), ένα ρυθμικό jazz σετ και το ουράνιο σαξόφωνο του Bird.
Και το θεϊκό ταξίδι ξεκίνησε στα 1947. Από αυτές τις sessions κυκλοφόρησαν δύο καταπληκτικοί studio δίσκοι, από την Mercury Records (1950) και ένα live (Live at The Carnegie Hall - 1952). Για την ιστορία να πούμε, πως οι τρεις αυτοί δίσκοι ήταν μακράν οι εμπορικότεροι του Charlie Parker, με τρελλές πωλήσεις σε αμέρικα και ευρώπη.

Τον Γενάρη του 1995 η Verve Records κυκλοφόρησε ένα cd, το Bird With Strings, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται διαμάντια από τους δύο παραπάνω studio δίσκους του 1950, χωρίς όμως αποσπάσματα από την live ηχογράφηση στο Carnegie Hall.
Κρίμα κι'άδικο δηλαδής, αφού παραλείφθηκαν ιστορικά jams.
Δια τουτονί, η νταλίκα σήμερις δεν παίζει έναν μόνο δίσκο. Εξ'ού και η φωτογραφία. Επειδής όμως ο χώρος δεν μας παίρνει και για τους τρεις ιστορικούς δίσκους (έχω πορτοκάλια στα κοντέϊνερ), είπα να σας κάνω μια χορταστική επιλογή για να σας βάλω στο άρωμα.

Παράλειψις θα ήτο να μην αναφέρουμε τους μουσικούς αυτών των ιστορικών sessions. Σημειώστε τους : Joseph Singer (γαλλική κόρνα), Eddie Brown (όμποε), Sam Caplan, Howard Kay, Harry Melnikoff, Sam Rand, Zelly Smirnoff (βιολιά), Isadore Zir (βιόλα), Maurice Brown (τσέλο), Verley Mills (άρπα), Bernie Leighton (πιάνο), Roy Brown (μπάσο) Sonny Rich (ντραμς) και ένας άγνωστος στην τούμπα και το ξυλόφωνο.

Everything Happens To Me
April In Paris
Summertime
I Didn't Know What Time It Was
If I Should Lose You
Dancing In The Dark
Out Of Nowhere
Laura
East Of The Sun (and west of the moon)
The Can't Take That Away From Me
Easy To Love
I'm In The Mood For Love
I'll Remember April
What Is This Thing Called Lave (live)
April In Paris (live)
Repetition (live)
Easy To Love (live)
Rocker (live)
Temptation
Lover
Autumn In New York
Stella By Starlight