Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Brubeck & Rushing


Καλημέρα σας πέρα για πέρα σας.
Σήμερις, Σάββατον του Κυρίου, δεν ξεχνάμε το χαριστικό παζάρι των "Πίσω Θρανίων", αυτής της υπέροχης ομάδας δασκάλων που διδάσκουν ελληνικά σε μετανάστες. Μην ξεχνιώμαστε αδέλφια : από τις 2 το μεσημέρι, στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδιστάν - Εξάρχειοι Νήσοι), κουβαλάμε ότι μας περισσεύει από ρουχισμό, κουβέρτες κλπ κλπ και τα χαρίζουμε-ανταλλάσσουμε με την καρδιά μας.

Και η νταλίκα συνεχίζει το αφιερωματάκι στην jazz.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '40, και μετά τη λαίλαπα του bebop, η jazz χρειαζόταν λίγια ξεκούραση από το ξεγόφιασμα. Έτσι, εμφανίστηκε αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε cool jazz, ένα είδος πιο "σιγανό", πιο "της ταβλας" αν θέτε, με διαμάντια μεγάλης χρονικής διάρκειας και σαφώς "ηπιότερα" από τα θεόμουρλα swing και bebop.
Εμφανίστηκε κυρίως στο Νιου Γιορκ, από τη συνεύρεση μουσικών κλασσικά jazzy και μαύρων τρελλαμένων της bebop και κυριάρχισε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50. Κύριοι εκπρόσωποί της ήταν οι Miles Davis, Chet Baker, Bill Evans και ο μεγάλος Κύριος Dave Brubeck, που η νταλίκα, σήμερις, παίζει.
Ένας από τους ελάχιστους μεγάλους της jazz εν ζωή, ο Brubeck γεννήθηκε στα 1920 και θεωρείται (καρά-δικαίως) ένας από τους σπουδαιότερους jazz πιανίστες όλων των εποχών. Όλοι φυσικά τον ξέρουν από τα περίφημα sessions του με το θρυλικό κουαρτέτο του (The Dave Brubeck Quartet), σε διαμάντια όπως το Take Five ή το Blue Rondo A La Turc, οπόταν, το νταλικόφωνο σκέφτηκε για σήμερις να σας χαρίσει κάτι διαφορετικό. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της συνεύρεσης που σας έλεγα παραπάνω.

Ο Jimmy Rushing (1901-1972) είναι ένας θρυλικός τραγουδιστής της jazz-swing, διάσημος ως head vocalist στην ιστορική Count Basie ορχήστρα (1935-1948). Να θυμηθούμε να παίξουμε κάναν δίσκο του, γιατί ο τύπος ήταν σούπερ.
Στα 1960, συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Brubeck και το κουαρτέτο του στα CBS 30th Street Studios και ηχογράφησαν μία εξαιρετική session. Η ηχογράφηση έγινε σε δύο μέρη : από τις 29 Γενάρη μέχρι τις 3 Αυγούστου.
Και στις 11 Δεκέμβρη του 1960 κυκλοφόρησε το The Dave Brubeck Quartet Featuring Jimmy Rushing.
Ένας μαγικός δίσκος, όπου η tempo jazz συναντά το πούρο swing σ'ένα γάμο που δεν περιγράφεται.
Και που δεν τον περιγράφω. Απλά τον ακούω μαζί σας.
Και χάρισμά σας.

There'll Be Some Changes Made
My Melancholy Baby
Blues In The Dark
I Never Knew (I could love anyone like i'm loving you)
Ain't Misbehavin'
Evenin'
All By Myself
River Stay 'Way From My Home
You Can Depend On Me
Am I Blue
Shine On Harvest Moon
Δεν υπάρχουν σχόλια: