Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Bird and Chet


Καλημέρα hommies.
Αρχινάει από σήμερις το jazzy αφιέρωμα του νταλικόφωνου και όσοι πιστοί προσέλθετε.

Για αρχή, σήμερις θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω κάτι πολύ σπέσιαλ (πάρα πολύ σπέσιαλ) σ'έναν πολύ σπέσιαλ φίλο.
Η σημερινή νταλίκα θ'ασχοληθεί με δύο αυτοκαταστροφικούς αλλ'αθάνατους γίγαντες της jazz : τον Charlie (The Bird) Parker και τον Chet Baker. Τον σαξοφωνίστα και τον τρομπετίστα.
Και θ'ασχοληθεί χαρίζοντάς σας έναν σπάνιο και πολύτιμο δίσκο.

Είμαστε στα 1952, καλοκαίρι στην Καλιφόρνια. Ο Bird είναι ήδη ένας φτασμένος μουσικός, ενώ ο Baker μόλις έχει απολυθεί απ'τον στρατό και προσπαθεί να καταξιωθεί.
Και βρίσκονται σ'ένα κλαμπάκι, στο The Trade Winds, στο Inglewood στις 16 του Ιούνη.
Και στην παρέα τους έχουν τους Sonny Criss (στο άλτο σαξόφωνο), Al Haig (στο πιάνο), Harry Babasin (στο κοντραμπάσσο) και Larance Marable (στα ντραμς).
Και ηχογραφείται τούτη δω η δισκάρα.
Πρόκειται για 4 αυτοτελή jam (κομμάτια στο έτσι ξαφνικά δηλαδής), το ένα ομορφότερο από τ'άλλο, μέσα από τα οποία αναδύεται και το μεγαλείο του Bird αλλά και το μεγάλο ταλέντο του Baker, για τον οποίον έρχεται σύντομα αφιέρωμα.

Το Bird & Chet κυκλοφόρησε στις 4 Γενάρη του 1953 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα jazz jam όλων των εποχών. Επανακυκλοφόρησε στα 1992 με βελτιωμένο ήχο, πράγμα που, όμως, αφαίρεσε από τη μαγεία του πρωτότυπου.
Γι'αυτό, το νταλικόφωνο σήμερα παίζει το αυθεντικό βινύλιο (με τα αναπόφευκτα cut) και το αφιερώνει αποκλειστικά και μοναδικά και ανυπερθέτως και διαγωνίως και καθέτως στον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο, τον Χριστάρα μας με τις πιο θερμές ευχές για σιδερένιος και όρθιος.
Χρίστε μου εύχομαι να σου αρέσει (σιγά και μην δεν το 'ξερες δηλαδής)

The Squirrel
Irresistible You
Indiana
Liza