Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

The Sky Is Crying


Καλημέρα αδέλφια.
Για εβδομάδα jazz το πήγαινα, αλλά φαίνεται πως ο γιαραμπής επέλεξε με ποιον (ή μάλλον ποιαν) θα ξεκινήσω.
Γι'αυτό, αναβάλλω για αύριο το δώρο μου στον Χριστάρα μας και πάω να σας μιλήσω γι'αυτήν την μεγάλη απώλεια.

'Αφησε χθες τον μάταιο τούτο κόσμο η Etta James.
Μια από τις μεγαλύτερες φωνές της doo-wop. Μια από τις σημαντικότερες Κυρίες της αμερικάνικης μουσικής σκηνής. Μια λατρεμένη performer.
Γεννήθηκε στα 1928 στο Λος Άντζελες από 14χρονη μάνα και άγνωστο πατέρα. Μεγάλωσε με διάφορες παραμάνες, μιας και η μάνα της το 'σκαγε συνέχεια με διάφορους άντρες. Ο αστικός μύθος θέλει τον πατέρα της να ήταν ένας διάσημος λευκός παίχτης του μπιλιάρδου (συγκεκριμένα ο Rudolf "Minnesota Fats" Wanderone), πράγμα που μάλλον είναι αλήθεια.
Ξεκίνησε να τραγουδάει στα 5 της στην εκκλησία της γειτονιάς της, όπου ο διευθυντής της χορωδίας την πρωτοδίδαξε σολφέζ. Ανωμαλιάρης όμως ο τύπος, την ξυπνούσε, μεθυσμένος, μέσα στη νύχτα για να τραγουδήσει στους συμπάιχτες του στο πόκερ. Πράγμα που της άφησε σοβαρότατο παιδικό τραύμα (και ακράτεια).
Στα 14 της, όταν και μετακόμισε με τη μάνα της στο Σαν Φραντσίσκο, έγινε μέλος του φωνητικού συγκροτήματος Creolettes. Εκεί την ανακάλυψε ο μεγάλος Johnny Otis, ο οποίος πήρε υπό την προστασία του το γκρουπάκι, του άλλαξε το όνομα σε The Peaches και το δικό της σε Etta James, αντιστρέφοντας απλά το κανονικό της όνομα (Jamesetta).
Από και κι ύστερα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και η James, πολύ σύντομα, έγινε μία από τις πιο περιζήτητες performers.

Τραγούδησε μια πολύ μεγάλη γκάμα τραγουδιών. Από jazz και soul μέχρι RnB και blues. Την βοήθησαν σ'αυτό τόσο η υπέροχη φωνή της όσο και οι κατά καιρούς "μέντορές" της στις διάφορες δισκογραφικές-θρύλους με τις οποίες συνεργάστηκε.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε, σε συνδυασμό με την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά, την ανάγκασαν ν'αποσυρθεί εντελώς, για να επανέλθει έπειτα από 8 ολόκληρα χρόνια ν'έναν καταπληκτικό δίσκο (The Seven Years Itch - 1988).
Τον Γενάρη του 2011 ανακοινώθηκε πως πάσχει από λευχαιμία και πως αποσύρεται οριστικά.
Πέθανε χθες, 20 Γενάρη 2012, στα 75 της.

Το νταλικόφωνο ετοίμαζε αφιέρωμα εδώ και πολύ καιρό. Δεν περίμενα να γίνει κάτω απ'αυτές τις συνθήκες. 
Life's a bitch και R.I.P. Etta James.

A Sunday Kind Of Love
Trust In Me
W-O-M-A-N
Good Rockin' Daddy
Pushover
The Wallflower (dance with me Henry)
Tell Mama
The Man I Love
I'd Rather Go Blind
Whatever Gets You Through The Night
Take It To The Limit
Damn YourEyes
 I've Been Loving You Too Long (to stop now)
If I Can't Have You
The Sky Is Crying