Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

The Shape of a Broken Heart

Στη σαγκά μας "αυτοί οι υπέροχοι newbies", η νταλίκα θέλει σήμερα να σας συστήσει μια δεσποινίδα από φωνή κορμάρα κι'από κορμί φωνάρα.
Μόλις συνέλθετε από το σοκ που σας προκάλεσε το απύθμενα σεξιστικό σχόλιό μου, δώστε λίγια προσοχή.

Η μαμαζέλ γεννήθηκε Imany Mladjao και μεγάλωσε σε προάστιο του παρισιού, τρίτη από δέκα παιδιά δύο γονιών από τα νησιά Comoros της Μοζαμβίκης. Η οικογένεια ήταν πάμφτωχη, αλλά η νεαρή ήταν (και είναι) πανέμορφη και πανέξυπνη.
Σύντομα, από τα 17 της, κι ενώ φοιτούσε σε στρατιωτική σχολή, την ανακάλυψαν οι κυνηγοί μοντέλων και την προώθησαν στην top σκηνή της μόδας. Το όνομά της συρρικνώθηκε σε Imany και η φήμη της γρήγορα πέρασε τον ατλαντικό, με συνέπεια να γίνει ένα top model με εκατοντάδες δουλειές σε Παρίσι και Νέα Υόρκη. Αν βγάλετε το τελευταίο γράμμα από το όνομά της, σας θυμίζει κάποιαν;

Η Imany όμως δεν είχε σκοπό να κάνει το μοντέλο για πολύ καιρό. Και δεν το έκανε. Γιατί δεν ήθελε να είναι για πάντα "...μια κρεμάστρα ρούχων διάσημων μόδιστρων..." Γιατί αυτό που ήθελε περισσότερο ήταν η μουσική. Κι'αυτό έκανε.
Τρία χρόνια πριν, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στον χώρο του θεάματος. Ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μικρούς χώρους στο Παρίσι και, γρήγορα απέκτησε φανατικό κοινό που πολλαπλασιάστηκε όταν κυκλοφόρησε το πρώτο single της You Will Never Know.

Πολλοί μιλούν για την Imany σαν τη νέα Billie Holiday ή την δίδυμη αδελφή της Tracey Chapman. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω κάθετα ως προς το πρώτο και να έχω τις ενστάσεις μου ως προς το δεύτερο.
Η Billie ήταν μία και μοναδική και, άρα, αναντικατάστατη. Από την άλλη, η φωνή της Imany δεν είναι καθόλου jazzy και καθόλου υψηλή.
Η φωνή της μοιάζει μ'αυτή της Chapman αλλά είναι πολύ πιο βελούδινα ρομαντική, πιο γλυκανάλατη αν προτιμάτε, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών της έχουν ακόμα πολλά ψωμιά να φάνε μέχρι να προσεγγίσουν (έστω) αυτούς της λατρεμένης Tracey.
Αν έπρεπε (σώνει και καλά) να ψάξουμε να βρούμε μια συγγένεια με κάποιαν άλλη γυναίκα τραγουδίστρια, θα έλεγα (σιγανά όμως) πως η Imany θυμίζει πολύ έντονα Sade. Αλλά πάλι, μπορεί να κάνω και λάθος.

Το The Shape of a Broken Heart είναι το πρώτο και ολόφρεσκο studio album της. Κυκλοφόρησε στο Παρίσι τον Ιούλη του 2011, αφού πρώτα η Imany είχε γίνει γνωστή παντού με το single που σας είπα παραπάνω. Απολαύστε το, αφού σας πω πρώτα πως ο τίτλος του δίσκου (κι'ενός τραγουδιού) διαλέχτηκε από την ίδια επειδή, όπως λέει σε μια συνέντευξή της, η πατρίδα της η Αφρική έχει σχήμα σπασμένης καρδιάς. Καλό.
Και κάτι ακόμα : έρχεται στα μέρη μας (Αθήνα-Σαλόνικα) τον Φλεβάρη.

Slow Down
You Will Never Know
Kisses In The Dark
Where Have You Been
Grey Monday
Please and Change
Seat With Me
Shape of a Broken Heart
Pray For Help
I've Gotta Go
I Lost My Keys
Take Care