Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Philadelphia

Σάββατο του Γιαραμπί σήμερα λατρεμένοι και πολλά κι'ενδιαφέροντα γίνονται. Διαλέγω το καλύτερο και προτρέπω και σας να του ρίξετε μια ματιά : η συλλογική κουζίνα El Chef του Στεκιού Μεταναστών (Τσαμαδιστάν) μετακομίζει σήμερις στη Χαλυβουργική, όπου και μαγειρεύει για τους απεργούς χαλυβουργούς που έκλεισαν πάνω από 40 μέρες απεργίας.
Μαθαίνω πως θα υπάρξει και συναυλιούλα. Ταμάμ.


Στα δικά μας, σήμερα σκέφτηκα να σας χαρίσω άλλο ένα soundtrack, από τα αγαπημένα μου (πάντα).

Είναι γνωστό σε όλους, πως από την εμφάνιση της μάστιγας του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο φόβος αλλά και το αναπόφευκτο αυτής της γαμημένης αρρώστειας, έφερε στην επιφάνεια ρατσισμούς απίστευτης έντασης, ομοφοβία και άλλα τέτοια συμπαθητικά.

Ένα από τα πρώτα θύματα αυτού του ρατσισμού, μιας καταχρηστικής απόλυσης ήταν και ο δικηγόρος Geoffrey Bowers, ο οποίος, στα 1985 διαγνώστηκε θετικός στον ιό ΗΙV και στα 1986 απολύθηκε από την δικηγορική εταιρεία του Σικάγο Baker & McKenzie. Ο Bowers μήνυσε την εταιρεία και η ιστορία του αυτή μάλλον ενέπνευσε τον Ron Nyswaner για να γράψει το script της ταινίας για την οποία μιλάμε σήμερα.

Το Philadelphia σκηνοθετήθηκε από τον Jonathan Demme και έκανε πρεμιέρα την παραμονή των χριστουγέννων του 1993. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τους Tom Hanks και τον σούπερ-γουάου Denzel Washington.

Δεν βρίσκω πολλά να πω γι'αυτήν την ταινιάρα, μιας και δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να μην την έχει δει.


Το soundtrack της ταινίας είναι για μερακλήδες. Πλην του original score, που υπογράφει ο Howard Shore, συνυπάρχουν μεγάλα ονόματα, με πρώτον και καλύτερο τον Bruce Springsteen, σ'ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της καριέρας του (Streets of Philadelphia), το οποίο και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Μεταξύ άλλων, ακούμε μια μαγική διασκευή του Have You Ever Seen The Rain από τους λατρεμένους Spin Doctors, αλλά και Maria Callas (στο La Mamma Morta από την όπερα Andrea Chenier του Umberto Giordano - 1896), την θεϊκή διασκευή των Indigo Girls στο I Don't Wanna Talk About It των Crazy Horses (που το έκανε διάσημο ο Rod Stewart) και άλλα καλούδια.


Αρκετά είπαμε.
Μουσική και Χαλυβουργία (μην ξεχνιώμαστε)

Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia
Peter Gabriel - Lovetown
Pauletta Washington - It's In Your Eyes
Ram - Ibo Lele (Dreams Come True)
Sade - Please Send Me Someone To Love
Spin Doctors - Have You Ever Seen The Rain
Indigo Girls - I Don't Wanna Talk About It
Maria Callas - La Mamma Morta
Neil Young - Philadelphia
Howard Shore - Precedent