Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Mary Don't You Weep


Πάει καιρός που η νταλίκα δεν καταπιάστηκε με μια αγαπημένη της ασχολία : την έρευνα ενός τραγουδιού.
Κι'αυτό γιατί από τη μία υπάρχουν πολλά λατρεμένα κι'από την άλλη αυτού του είδους οι αναρτήσεις θέλουν λίγο παραπάνω ψάξιμο, δηλαδή χρόνο, δηλαδή hese psila ki agnanteve.

Οπόταν σκέφτηκα σήμερις να σας αποζημιώσω με κάτι σπέσιαλ. Αφορμή πήρα από έναν αγαπημένο φίλο, που έπαιξε το συγκεκριμένο διαμάντι στη ραδιο - φονική εκπομπή του. Όσοι με ξέρετε καλά, ξέρετε σε ποιόν αναφέρομαι. Για τους υπόλοιποι, το τζάμπα απέθανε.

Το Mary Don't You Weep (ή O Mary Don't You Weep ή ακόμα Oh Mary Don't You Weep) είναι ένα πανάρχαιο negro spiritual διαμάντι.

(ανοίγει παρένθεση) Επειδή τον τελευταίο καιρό πλήθιαναν οι "ειδικοί" πάνω στην μαύρη μουσική, να τους πούμε χαιρετίσματα πως άλλο το negro spiritual κι'άλλο το gospel. Το μεν δεύτερο είναι αποκλειστικά η ζωή του τζίζους οφ νάζαρεθ (σε όλες της τις εκφάνσεις), ενώ το πρώτο είναι η απόλυτη αναφορά στα προβλήματα των νέγρων αφρο-αμερικάνων, δοσμένη βέβαια μέσα από την θρησκεία. Στην πραγματικότητα, το negro spiritual είναι η χρήση της θρησκείας σαν εργαλείο για την εξιστόρηση των δεινών της φυλής (κλείνει η παρένθεση).

Πανάρχαιο που λέτε λατρεμένοι. Οι ρίζες του χάνονται πολύ πριν τον αμερικάνικο εμφύλιο, πράγμα που το κατατάσσει στην κατηγορία των τραγουδιών των σκλάβων (slave songs), τα τραγούδια δηλαδή που περιείχαν τα κωδικοποιημένα μηνύματα ελπίδας και αντίστασης.
Και τούτο δω το διαμάντι είναι από τα σημαντικότερα αυτού του είδους.
Αναφέρεται στη Μαρία, την αδελφή του Λάζαρου, που, σύμφωνα με τη Βίβλο, παρακάλεσε τον τζίζους να τον αναστήσει, μ'εκείνα τα σούπερ γουάου "Λάζαρε δεύρω όξω". Εμείς βέβαια γελάμε, αλλά εκείνη την εποχή τέτοιες μεταφυσικές πράξεις ήταν τίγκα στην ελπίδα για εκατομμύρια νέγρους. Εξ ού και η σημαντικότητα των negro spirituals.

Η πρώτη ηχογράφηση του διαμαντιού έγινε στα 1915 από τους Fisk Jubille Singers, αυτό το καρα-καταπληκτικό a cappella συγκρότημα φοιτητών του Fisk University (από το Nashville του Tennessee - βλ. Jack Daniels, μην τα ξαναλέμε). Η νταλίκα σας το χαρίζει σήμερα με πολύ μεγάλη περηφάνεια, υπόσχεται δε ένα σούπερ αφιέρωμα, για να καταλάβετε για τι συγκρότημα μιλάμε.



Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να έχουμε νέα ηχογράφηση (επίσημη τουλάχιστον) και φτάνουμε στην πιο γνωστή μέχρι τα σήμερα, αυτή την καταπληκτική εκτέλεση των The Caravans, ενός από τα σπουδαιότερα gospel γκρουπς όλων των εποχών (από το Τσικάγκο), που ηχογραφήθηκε στα 1958 και στην οποία συμμετέχει η πολύ μεγάλη Κυρία του gospel Inez Andrews (που μόλις πριν έξι μήνες είχε γίνει μέλος τους)



Στα 1964 ήρθε η στιγμή για το διαμάντι ν'αποκτήσει μια κάποια folk απόχρωση. Και την αποκτάει μ'έναν μαγικό τρόπο. Και δράστης είναι ο Pete Seeger, που, πριν το ηχογραφήσει, το είχε δοκιμάσει (με τεράστια επιτυχία) live στο Newport Folk Festival.



Την επόμενη χρονιά, 1965, είναι η σειρά των Soul Sirrers, άλλο μαγικό gospel κι'αυτοί, ν'ασχοληθούν με το διαμάντι, επαναφέροντάς το, στην negro spiritual υπόστασή του. Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο (βεβαίως-βεβαίως)



Και φτάνουμε αισίως στα 1972 και στην τιτανο-τεράστια διασκευή της Κυρίας Aretha Franklin, η οποία το ερμήνευσε μοναδικά, αλλά μόνο σε ζωντανή ηχογράφηση. Το βρίσκουμε στον θρυλικό της δίσκο Amazing Grace (1972) που κάποια στιγμή πρέπει να σας χαρίσω.



Θα μπορούσα να σας παίξω καμιά δεκαριά ακόμα. Αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Γι'αυτό θα τελειώσω με δύο διαλεχτές. Αγαπημένες.
Η πρώτη μας έρχεται από τον Bruce -The Boss - Springsteen, που, πριν το ηχογραφήσει στο studio, το έκανε θρύλο στις περιοδείες του με τους The Sessions Band (από τα 1997 και δώθε). Η studio ηχογράφηση είναι από τα 2006.




Και θα κλείσω μ'έναν λατρεμένο φίλο που δεν είναι πια μαζί μας. Μ'έναν άνθρωπο που για μένα ήταν ο μέντοράς μου, ο φίλος, ο δάσκαλος, ο συμπαίχτης στο μπάσκετ (στις μπασκέτες πίσω από την εκκλησία), ο συνομιλητής στα παγκάκια του Πευκώνα (που έχει τραγουδήσει).
Ο λόγος για τον Μάνο τον Ξυδούς. Τον Μάνο μας. Και την σπάνιας ομορφιάς εκτέλεσή του, που συμπεριλήφθηκε στο γαμημένα προφητικό album του Όταν Θα φύγω Ένα Βράδυ Από 'Δω (2010).