Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Celtic Harp (Margie Butler)


Καλημέρα λατρείες.
Σήμερα λέω να συνεχίσω τη μουσική γεωγραφία, αν δεν έχετε αντίρρηση. Αν πάλι έχετε, η αντίρρησή σας καταγράφεται και συνεχίζω.

Αυτό το πράμα που βλέπετε από πάνω είναι μια κέλτικη άρπα (celtic harp). Ένα πολύχορδο μουσικό όργανο που χαρακτηρίζει την κέλτικη μουσική παράδοση και που εξαπλώθηκε ευρύτατα σε σκωτία, ιρλανδία και ουαλία.
Αλλά όχι μόνο την μουσική.
Πράγματι, με την πάροδο των αιώνων, η κέλτικη άρπα μετεξελίχτηκε και σ'ένα κοινωνικο-πολιτικό σύμβολο, μιας και συνδυάστηκε με ιστορίες, μύθους και παραμύθια, που πλανόδιοι μουσικοί μετέφεραν από πόλη σε πόλη, από χωτιό σε χωριό, από εξοχή σε εξοχή.
Ιστοριούλες για πολέμους, αγάπες, φτώχεια, αλλά και αντίσταση, και εξέγερση και άλλα πολλά τέτοια γνώριμα σ'όλες σχεδόν τις μουσικές κουλτούρες της γης.


Η Κυρία που βλέπετε από πάνω είναι η Margie Butler
Μέχρι τα 1980 τριγύριζε, παρέα με τον Paul Espinoza, και μάζευε παραδοσιακούς ήχους, τους οποίους και παρουσίαζαν σε ντουέτο.
Από τα 1981 όμως, δημιούργησαν το quintet Golden Bough, παρέα με τους Lief Sorbye, Florie Brown και Richard Ferry και, σαν σύγχρονοι τροβαδούροι, άρχισαν να περιδιαβαίνουν τον κόσμο, μαγεύοντάς τον με τις ουράνιες αυτές μελωδίες.
Τους Golden Bough θα σας τους γνωρίσω άλλη φορά.
Σήμερα θα σας κάνω μπουναμά την Margie Butler σε σόλο. Από σπάνιες ηχογραφήσεις του 1978, όπου η Κυρία αποδίδει μοναδικά μερικά παραδοσιακά κέλτικα τραγούδια, συντροφιά με την κέλτικη άρπα της. Κι'όταν λέμε σόλο, εννοούμε, φυσικά, παρέα με το μαγικό βιολί του Espinoza.
Αλλά, πολλά είπαμε.
Μουσική...
Αφιερωμένο στην Κυρία Λουκία Ρικάκη που από χθες δεν είναι πια μαζί μας (R.I.P.)

The Maid From The Parish Of Penderyn (wales)
The Knight's Blessing (scotland)
Siege Of St Malo Flitter Dance (isle of man)
Pointe Dy Van (britany)
Parting Of Friends (ireland)
Mrs McDermott's Planxty (scotland)
Mary, Young And Fair (scotland)
Marsh Of Rhudlands (wales)
Limerick Is Beautiful Kilcash (ireland)
Is Trua Gan Cuaichin (ireland)
I'll Go No More To Your Town (scotland)

Δεν υπάρχουν σχόλια: