Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Amores Perros

Ξημερώνει Κυριακή λατρεμένοι, κι'αφού την γλυτώσαμε και σήμερα και δεν είδαμε τανκς στους δρόμους και τον Βορίδη με στολή αντισυνταγματάρχη, πάμε να μιλήσουμε για κάτι πάρα πολύ όμορφο.

Πριν κανά-δυο μέρες σας είχα μιλήσει (και παίξει) για μία χαρακτηριστική "νεορεαλιστική" ταινία, το Natural Born Killers, λέγοντάς σας πως ήταν να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου (με το Pulp Fiction).
Ε λοιπόν, ο άνεμος ήταν βορριάς και πήγε προς το Νότο (όπως κάνει συνήθως ο κάθε βορριάς), πέρασε το Τέξας και προσγειώθηκε στο Μεξικό.
Και ο Alejandro Gonzalez Inarritu, αυτός ο σπουδαίος μεξικανός σκηνοθέτης, πούντιασε κι'αποφάσισε να φκιάσει μία τριλογία νεορεαλιστική, για να δείξει σ'όλους εμάς πως η έμπνευση είναι παγκόσμια αρρώστεια. Και το κατάφερε μ'έναν εκπληκτικό τρόπο.

Το Amores Perros (Σκυλίσιες Αγάπες) είναι το πρώτο μέρος αυτής της μαγικής τριλογίας θανάτου (21 Grams - 2003 και Babel - 2006 τα άλλα δύο. Για όσους παρακολουθούν νταλικόφωνο, το Babel το έχουμε τιμήσει).
Το script, καθαρά ταραντινικό (η ταινία άλλωστε συχνά αναφέρεται σαν το μεξικάνικο pulp fiction) περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ιστορίες, που όμως συνδέονται μεταξύ τους με έναν κρίκο : ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Mexico City. Το άλλο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ωμή βία των ανθρώπων απέναντι στα ζώα, ενώ, σε αντίστιξη, έχουμε πανταχού παρών και τον συμβολισμό της "Πίστης", στην εικόνα του σκύλου σαν "καλύτερο φίλο του ανθρώπου".
Σας μπέρδεψα; Ωραία. Πάτε τώρα να ψάξετε να βρείτε την ταινία και σας εγγυώμαι καταστάσεις rock. Μεγάλες στιγμές. Καρατσεκαρισμένο.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, στις 14 Μάη του 2000 και βγήκε στις οθόνες στις 14 Ιούνη του 2000 (πρεμιέρα στο Μεξικό).

Το soundtrack είναι ένα από τα καλύτερα της δισκοθήκης της νταλίκας. Φιλάω σταυρό και να μη σώσω να δω τον Άδωνι σοδομισμένο από κανόνι αυτοκινούμενου πυροβόλου των 105".
Τα επιμέρους θέματα υπογράφει ο σπουδαίος αργεντίνος μουσικός Gustavo Santaolalla (όπως και τα άλλα δύο της τριλογίας), ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα, ακούστε τα και θα καταλάβετε γιατί είναι από τα αγαπημένα μου.
Θα παίξουμε τα δύο cd ξεχωριστά για όσους θέλουν να τα κατεβάσουν και να τα κρατήσουν (πράγμα που συμβουλεύω θερμά, χαρωπά και σύμμικτα).

Για τη Νικολέτα που μου το θύμισε.
Ηχολήπτρια για πάρτη σου.

ΥΓ: η tracklist αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας (τρέχω αλλά και βαριέμαι να την γράψω)

CD - 1



CD - 2